Groeiaandeel Priceline Group bereikt nieuwe hoogtes (+3.572% in 10 jaar)

Groeiaandeel Priceline Group

Priceline Group is bij het brede beleggerspubliek tamelijk onbekend en dat is zonde wie het koersverloop over de laatste 10 jaar bekijkt, al is dat geen garantie voor de toekomst. Het aandeel Priceline Group kan gerust een groeiaandeel worden genoemd, het keert geen dividend uit, investeert veel om door te blijven groeien en een ander kenmerk is de relatief hoge koers/winstverhouding. Beleggers negeren de hoge koers/winstverhouding omdat zij verwachten dat de groei van omzet en winst in de komende jaren bovengemiddeld hoog blijft.

Het bedrijf ontstond in 1997 en ging twee jaar later op 29 maart 1999 naar de beurs. Dit was tijdens de zogeheten internetbubbel en waarderingen voor bedrijven die enige verbintenis met technologie hadden waren fors. Niet lang na de beursintroductie knapte de internetbubbel en ook de koers van Priceline duikelde in elkaar. Over de afgelopen 10 jaar heeft het laten zien een groeiaandeel te zijn, dit blijkt ook wel uit de ongekende stijging van maar liefst 3.572%. Investeerde u op 26 januari 2007 $1.000 in dit groeiaandeel dan was dat op 25 januari 2017 maar liefst $35.720 geworden. Recent werden nieuwe toppen bereikt en na een terugval begin 2016 is het aandeel maar liefst 50% gestegen.

grafiek van het aandeel Priceline Group
De uitzonderlijke stijging van het aandeel Priceline Group over de laatste 10

Wat is een groeiaandeel?

Dit is een aandeel waarvan het bedrijf grote groeiperspectieven heeft en waarbij beleggers grote verwachtingen hebben over de groei van de winst en omzet. Vaak zijn dit startende en jonge bedrijven of bedrijven die sterk in opkomst zijn door technologische ontwikkelingen (denk ook bijvoorbeeld aan de FANG aandelen: Facebook, Amazon, Netflix en Google/Alphabet). Deze bedrijven keren zelden dividend uit omdat ze willen investeren om verder te groeien. Omdat een groeiaandeel vooral de focus heeft op verwachtingen in de toekomst zijn de koers/winstverhoudingen vaak hoog. Het tegenovergestelde van een groeiaandeel is een waardeaandeel.

Achtergrond van Priceline Group

Priceline Group is een bedrijf dat reserveringswebsites heeft voor reizen, restaurants en aanverwante diensten. Met behulp van de reserveringswebsites van Priceline Group kunnen bijvoorbeeld vakantiegangers reizen, hotels, appartementen en andere accommodaties boeken over de hele wereld. Diverse reizen en verblijven worden met elkaar vergeleken en zo kan de consument naar zijn of haar behoefte de ideale vakantie boeken. Naast de vlucht of het verblijf maken de websites het ook mogelijk om bijvoorbeeld een auto te huren op de vakantiebestemming of om een reservering te boeken voor een restaurant.

Een aantal bekende reserveringswebsites van de Priceline Group voor reizen zijn Booking.com, Priceline.com en Agoda.com. In de sector autoverhuur is Rentalcars.com een voorbeeld en wanneer iemand een restaurant wil bezoeken dan heeft Priceline de website Opentable.com.


Een aantal weetjes op een rij:

2001 – Priceline Group is voor het eerst winstgevend

2005 – Booking.com wordt gekocht

2009 – Toetreding tot de S&P500

2010 – Priceline Group passeert Expedia als grootste online reseveringswebsite voor hotels

2015 – Door Forbes gekozen in de top 25 van meest innovatieve bedrijven ter wereld

2015 – In dit jaar worden er voor maar liefst 55,5 miljard dollar aan boekingen verricht bij de diverse merken die vallen onder Priceline Group

Een aantal financiële cijfers per 26 januari 2017 (zie pricelinegroup.com voor meer informatie):

  • Koers/winst verhouding van 40
  • Beurswaarde van bijna 78 miljard dollar
  • Boekwaarde per aandeel 7,95
  • 49,35 miljoen uitstaande aandelen
  • Bruto winstmarge van 96,10%

Bespreek Priceline Group op het forum >>>

Disclaimer: bovenstaand artikel is geen beleggingsadvies en dient als informatief artikel.

brokers vergelijken meisje