Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Trump zorgt voor twijfel op de aandelenbeurs maar herstel voor goud

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Na de inauguratiespeech van de Amerikaanse president Donald Trump zijn beleggers gaan twijfelen over het effect van de nieuw ingeslagen koers en de invloed op de aandelenbeurs. Wereldwijd deden de beurzen een stapje terug nadat president Donald Trump pleitte voor een “America first” beleid. Al maanden is de aandelenbeurs in de ban van Donald Trump. Zo was er eerst de angst dat hij de verkiezingen zou winnen. Bij zijn overwinning leken de beurzen af te stevenen op een knalrode beursdag maar na zijn overwinningsspeech begon een rally. Tijdens deze rally bereikten de Amerikaanse beurzen nieuwe records en ook de beurzen in onder andere Europa presteerden goed. Inmiddels duurt de periode van gelijk blijvende of zelfs langzaam afkalvende koersen al even lang als dat de beurzen in de Trumprally zaten.

De onderstaande grafiek laat zien dat de Dow Jones index op de vrijdag voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen de laagste koers in de afgelopen drie maanden bereikte. Op dat moment bereikte de veilige haven van goud juist de top over dezelfde periode. Toen de Trumprally begon daalde de goudprijs in snel tempo en verloor zelfs rond de -14% sinds vrijdag 4 november. Met de toenemende onzekerheid lijkt de interesse voor goud weer toe te nemen waardoor het edelmetaal de helft van het verlies wist goed te maken.

goudprijs aandelenbeurs Dow Jones index 2016 2017

Beleggers en twijfel gaan niet door één deur

Beleggers houden niet van onzekerheid en bij de toegenomen twijfel over het effect van Trumps beleid ontlopen ze liever risico’s. Alles wijst erop dat president Trump een protectionistische economische koers wil varen en dit kan de wereldhandel schaden. Met “America first” doelde Trump op het nemen van beslissingen over belastingen, immigratie en handel waarbij het voornaamste is dat de belangen van Amerika op de eerste plek komen. Bij de verkiezingsoverwinning waren de verwachtingen vooral dat er belastingverlagingen, minder regelgeving en meer investeringen zouden volgen. De inauguratiespeech had niet alleen effect op de aandelenbeurs, de dollar verzwakte ook.

President Trump richtte zijn pijlen al direct op twee buitenlandse handelsverdragen: TPP en Nafta. Enkele dagen nadat Trump president werd tekende hij al de documenten die er voor zorgen dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het Trans-Pacific Partnership (TPP). Dit vrijhandelsverdrag is er tussen 12 landen rondom de Stille Oceaan. Trump noemde het verdrag al rampzalig voor Amerika en is er op uit om onderlinge verdragen te sluiten. Het volgende verdrag dat waarschijnlijk zal worden herzien is het North American Free Trade Agreement (NAFTA) tussen Amerika, Canada en Mexico.

Betrouwbaarheid, onzekerheid en onvoorspelbaar

Volgens vermogensbeheerder Capital Group kan onzekerheid nog maanden de aandelenbeurs in bedwang houden. Zo is het niet duidelijk welke stappen de nieuwe regering en president gaan nemen en welke consequenties dit gaat hebben voor de wereld. In ieder geval zal president Trump de leiding van zijn bedrijven tijdens zijn presidentschap uit handen geven.


Naast de onzekerheid stellen media ook vragen bij de betrouwbaarheid en onvoorspelbaarheid van de nieuwe president. Op zijn beurt haalde Trump ook uit naar de lying media welke volgens hem cijfers en feiten verdraaien.

Een punt van kritiek van de media is dat Trump eerder kritiek uitte naar de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney dat hij zijn belastingaangifte niet openbaar maakte. Toen hij zelf presidentskandidaat werd beloofde hij zijn belastingaangifte vrij te geven wanneer de belastingdienst een onderzoek afgerond zou hebben. Inmiddels liet een woordvoerder van Trump weten dat de belastingaangifte hoe dan ook niet openbaar wordt gemaakt. Inmiddels heeft WikiLeaks opgeroepen tot het naar buiten lekken van de belastingaangifte.

Wat betreft onvoorspelbaarheid is het mogelijk verhuizen van de ambassade in Israël een voorbeeld. Zo gaan er geruchten dat de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem zal gaan. Dit is niet alleen verrassend maar ook controversieel. Er is namelijk geen enkel land met een ambassade in Jeruzalem omdat zowel de Israëli’s als Palestijnen de stad als hoofdstad claimen.

Om bij Israël en Palestina te blijven is er een controverse waarbij de schoonzoon van Trump is betrokken. Zo ziet Trump hem als de persoon die het Israëlisch-Palestijnse conflict kan oplossen. Echter heeft de liefdadigheidsinstelling van familie van de schoonzoon geld gedoneerd aan joodse nederzettingen.

Enthousiasme op aandelenbeurs ebt weg

Ondanks dat Trump ook al met prominente fabrikanten aan tafel heeft gezeten om te praten over belastingverlagingen en andere manieren om de economie te stimuleren zijn beleggers minder enthousiast. De angst voor het protectionisme is groter dan het geloof in het verder aanzwengelen van de Amerikaanse economie. De dollarindex daalde naar een zeven weeks dieptepunt van rond de 100 punten.

De Amerikaanse beurzen staan op de hoogste niveaus ooit maar de vraag is nu wat de beurzen verder kan laten stijgen. Als de onzekerheid bij beleggers niet weggenomen kan worden dan zal het veilig gewaande goud hiervan kunnen profiteren.

Bezoek het beursforum >>>Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >