Aandeel ASML verslaat indexen maar blijft onder de radar

aandeel ASML thumbnail

Het aandeel ASML is bij veel beleggers onbekend maar presteert al jaren beter dan verschillende indexen zoals de AEX. Inmiddels bereikte het aandeel van het hightechbedrijf de hoogste koers in bijna 16 jaar. Ondanks deze koers blijft het nog onder de radar waardoor veel beleggers het (nog) niet opmerken. ASML is waarschijnlijk de belangrijkste leverancier ter wereld van machines voor de halfgeleiderindustrie, waaronder machines zoals steppers en scanners. Deze machines worden gebruikt bij het produceren van microchips en de belangrijkste klanten zijn dan ook chipproducenten zoals Samsung, Intel en TSMC.

ASML en het aandeel ASML in het kort

ASML werd in 1984 opgericht uit een joint venture van Philips en ASM International en sinds 1995 heeft het aandeel ASML een beursnotering in zowel de AEX als de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De hoogste koers werd bereikt aan het einde van de dot-com bubble, ook wel internetbubbel genoemd, die van 1997 tot het voorjaar van 2000 duurde. De koers tikte toen net de €200 per aandeel aan (zie onderstaande grafiek) en is sindsdien niet meer op dergelijke niveaus gekomen. Ondanks de forse daling toen is het aandeel de laatste jaren aan een sterke opmars bezig en presteert ook veel beter dan de index waarin het genoteerd staat. Over het laatste jaar steeg het aandeel ASML bijna 56% tegenover 20% voor de AEX, over de laatste 5 jaar was dat zelfs +167% voor ASML tegen +56% voor de AEX.

Koers van het aandeel ASML vanaf einde internetbubbel tot begin 2017
Koers van het aandeel ASML vanaf einde internetbubbel tot begin 2017

ASML maakt met behulp van fotografische processen patronen op siliciumwafers. Met behulp van een laser wordt een afbeelding geprojecteerd en bedekt met een laagje lichtgevoelig materiaal. Zo worden transistorpatronen opgebouwd en dit proces wordt tientallen keren herhaald om de wafer vol met integrated circuits op te bouwen. In het Nederlands is dit een geïntegreerde schakeling en een combinatie van meerdere van deze schakelingen noemt men micochips. De toepassingen zijn bijna eindeloos, zo komen de microchips voor in onder andere computers, smartphones, MP3-spelers, etc. Volgens ASML worden meer dan 60% van alle computerchips gemaakt met behulp van machines van ASML.

Hoofdkantoor van ASML
Het hoofdkantoor van ASML

Machines van 100 miljoen euro per stuk

Bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers over het vierde kwartaal van 2016 maakte ASML bekend dat er 6 bestellingen waren voor machines op basis van extreem ultraviolet licht (EUV). Met deze machines zijn nog kleinere details te maken en dit zorgt voor meer reken- of opslagcapaciteit en een lager energieverbruik. Ook de snelheid van de microchips kan hierdoor verder toenemen. De EUV machines hebben een prijskaartje van maar liefst 100 miljoen euro per stuk. Naast de 6 bestellingen in het afgelopen kwartaal waren er ook al 3 bestellingen een kwartaal eerder, een slordige 900 miljoen euro voor 9 machines in het afgelopen halfjaar. In het orderboek staan nu 18 van deze systemen die goed zijn voor ongeveer de helft van het orderboek van bijna 4 miljard euro.

Naast een goed gevuld orderboek liet het bedrijf uit Veldhoven ook weten dat de winstgevendheid verder omhoog ging en dat dit de tweede maal op rij is dat de verwachtingen werden overtroffen. Eerder ging het hightechbedrijf nog uit van een stabiele of licht lagere omzet, de totale omzet over 2016 kwam uit op 6,8 miljard euro. De nettowinst bedroeg 1,5 miljard euro. Beleggers waren erg enthousiast na de kwartaalcijfers en het aandeel ASML sloot op €115 (+6,7%). Ondanks de mooie toekomst en de sterke prestaties van het aandeel over de laatste jaren lijkt het nog tijd te moeten worden dat er een breder publiek interesse krijgt in dit hightechbedrijf.

Bespreek het ASML op het forum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >