Dollarkoers is hoog volgens nieuwe president van Amerika (en invloed op goudprijs)

Amerikaanse dollars Warren Buffett dollarkoers

In een eerder artikel wezen wij al op de hoge stand van de dollarindex, deze index laat de dollarkoers ten opzichte van andere grote valuta zien. In de afgelopen maanden bereikte de dollarindex het hoogste niveau in jaren, dit meetinstrument weegt de waarde van de Amerikaanse dollar af tegen een mandje met belangrijke valuta: de euro, Japanse yen, Engelse pond, Canadese dollar, Zweedse kroon en de Zwitserse franc. Een dollarindex die aangeeft dat de dollarkoers hoog is ten opzichte van de andere valuta kan een signaal geven voor Amerikaanse bedrijven die veel exporteren. Een hogere dollarkoers zorgt er namelijk voor dat producten in landen met andere valuta duurder worden of dat concurrentie actief vanuit landen met een andere valuta concurrerender kunnen worden. In de geschiedenis van de dollarindex waren de meest extreme niveaus 70,698 punten in maart 2008 ten tijde van de kredietcrisis en 164,72 punten in het voorjaar van 1985 toen de Latijns Amerikaanse schuldencrisis plaatsvond.

dollarkoers dollarindex en andere valuta
De dollarindex over de laatste jaren

Volgens Trump is de dollarkoers hoog

Inmiddels liet aankomend president Donald Trump weten dat de koers van de dollar hoog is en dit zou volgens hem vooral komen doordat China de prijs hun munt kunstmatig laag houdt. Nadat Trump de uitspraken deed over de belangrijkste valuta ter wereld nam de waarde af. Hij deed uitspraken zoals “de dollar is al te sterk”, “Amerikaanse bedrijven hebben moeite om te kunnen concurreren door de hoge dollarkoers” en “it’s killing us” in de zakenkrant Wall Street Journal.


Misschien wel de belangrijkste reden voor het aantrekken van de dollar is Trump zelf nadat hij in november de Amerikaanse presidentsverkiezingen won. Na zijn overwinning liet hij al doorschemeren dat hij de overheidsuitgaven wil verhogen en daarnaast wil hij belastingen voor bedrijven verlichten. Beide maatregelen zorgen voor een duurdere dollar. Als kers op de taart zal de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) dan waarschijnlijk ook nog eens de rente dit jaar minimaal één keer verhogen en ook dit zorgt voor een duurdere dollar.

Verwachtingen voor dollarkoers en goud

Mocht het toegezegde beleid van Trump uitkomen dan is de algemene verwachting dat de dollarkoers op termijn weer verder zal oplopen. Dan zal de eerste horde pariteit met de euro zijn, dit is een koers waarbij de euro en dollar evenveel waard zijn (1 op 1). Wanneer de Amerikaanse economie verder zal groeien en ook de FED de rente blijft verhogen dan zullen investeerders meer willen investeren in de Amerikaanse dollar waardoor de dollarkoers verder zal oplopen.

Veel beleggers zullen ook de ontwikkeling van de dollar in de gaten houden in verband met de goudprijs. De goudprijs heeft namelijk een sterke correlatie met de dollarkoers. Wanneer de dollar in waarde toeneemt is het vaak het geval dat de goudprijs afneemt en vice versa. Het verband tussen de prijs van de dollar en goud is in onderstaande grafiek te zien. Komen de algemene verwachtingen uit voor een stijgende dollar dan zal de prijs van goud waarschijnlijk gaan dalen.
dollarkoers en goudprijs
De correlatie van de prijs van goud en de dollar in één grafiek

Speculeren op de dollarkoers

Inspelen op de ontwikkelingen van een valuta zijn moeilijk maar er zijn diverse mogelijkheden die redelijk beperkt zijn in risico. Er kan worden ingespeeld op de dollar met UUP (PowerShares DB US Dollar Index Bullish Fund) en USDU (WisdomTree Bloomberg U.S. Dollar Bullish Fund), dit zijn ETF’s met een sterke binding met de dollar index.

Bezoek het beursforum >>>

brokers vergelijken meisje