Beleggers verkopen al snel hun aandelen bij een beursgang

beursgang aandelen verkopen kopen

Volgens een onderzoek van BinckBank verkopen particuliere beleggers al snel hun aandelen bij een beursgang. BinckBank voerde een data-onderzoek uit en hieruit bleek dat maar liefst 43% van de particuliere beleggers de aandelen verkoopt bij een beursgang. Let wel, het gaat hier om Nederlandse beleggers en tot voor kort zou dit voor Belgische beleggers niet veel rendement opleveren aangezien er voor 1 januari nog de speculatietaks was.

Beursgang van 5 bedrijven onderzocht

Het onderzoek richtte zich op de beursgangen van ABN AMRO, ASR, Philips Lighting, Basic-Fit en Takeaway. Allen maakten eind 2015 of in 2016 de stap naar de beurs al was het voor ABN AMRO een comeback na enige tijd afwezig te zijn geweest. Is het niet de eerste dag na de beursgang dat beleggers de aandelen verkopen dan is het wel binnen enkele maanden na de beursintroductie.


Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat (al dan niet met behulp van de begeleidende banken) de aandelen na de beursgang hoger noteren dan de uitgifteprijs. Uit het onderzoek bleek niet of dat ook de reden was om te verkopen maar waarschijnlijk spelen beleggers in op een stijgende prijs van het aandeel direct na de beursgang.

In cijfers kwam het volgende naar voren:

  • meer dan 43% van de beleggers verkoopt op de eerste beursdag
  • na een half jaar verkocht zelfs 67% van de beleggers het aandeel
  • slechts 40% van de beleggers heeft het aandeel (in al dan niet een kleiner aantal) nog na een half jaar

De date van het onderzoek komt uit een steekproef uit meer dan 15.000 inschrijvingen op nieuwe beursintroducties. Deze gegevens werden half december door BinckBank geanalyseerd. Bij elke beursgang van ABN AMRO, ASR, Philips Lighting, Basic-Fit en Takeaway werden evenveel gegevens geanalyseerd per afzonderlijk aandeel.

beursgang aandelen verkopen kopen ABN Amro Philips Lighting ASR Basic-Fit Takeaway
Percentages na 1 dag na de beursgang

Meer details over de verkopen

De reden van het onderzoek lag aan de toename van het aantal beursgangen op de Amsterdamse beurs. Dat waren er in 2016 maar liefst 6, naast Philips Lighting, ASR, Basic-Fit en Takeaway.com waren er ook de introducties van Sif Holding en ForFarmers. Een jaar eerder (in 2015) waren het er zelfs 9, naast het al eerder genoemde ABN Amro gingen ook Lucas Bols, GrandVision, Intertrust, Refresco Gerber, Flow Traders, Kiadis Pharma, Altice en Curetis naar de beurs.

Het onderzoek ging alleen uit naar de laatste 5 beursgangen waarbij particuliere beleggers op in konden schrijven. De posities werden bekeken na de eerste handelsdag, na één maand, drie maanden en na een half jaar. Van Takeaway.com was de periode van een half jaar na introductie nog niet te analyseren aangezien zij pas in oktober 2016 de stap naar het Damrak maakte.

Bezoek het beursforum >>>

 

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >