Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

De goudreserves van het IMF

goud aandelen goudreserves van het IMF internationaal monetair fonds

Goud is historisch gezien een zogenaamde veilige haven. Hiervoor zijn een aantal redenen te noemen. Goud is bijvoorbeeld niet gevoelig voor instabiliteit in een financieel systeem, waardoor het in tijden van crisis en onzekerheid door veel beleggers wordt gezien als een prima alternatief voor bijvoorbeeld aandelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel beleggers en ook Centrale Banken goudreserves hebben.

Naast de beleggers zijn ook Centrale Banken dol op goud. Veel Centrale Banken hebben een substantieel deel van de reserves ondergebracht in goud. De Verenigde Staten hebben ongeveer 75% van de reserves ondergebracht in goud, en Nederland 65%.

Er is een opvallende grootmacht als het gaat om de goudreserves die men in bezit heeft. Het International Monetary Fund (IMF) heeft 2.814 ton aan fysiek goud als reserves, waarmee het de derde plek inneemt op de lijst van instanties met de grootste goud reserves!

Goudreserves van het IMF en Centrale Banken
Goudreserves van het IMF en Centrale Banken

Hoe komt het IMF aan al dat goud?

Het IMF is door diverse manieren aan de grote goudreserve gekomen:

  • Verplicht quota bij de oprichting: Om lid te mogen worden van het IMF waren leden verplicht om bij de oprichting in 1944 25% van de contributie te betalen in fysiek goud. Dit is de grootste bron van de goudreserve.
  • Rente betalingen door leden: Leden die geld leenden waren vroeger verplicht om de aflossing in fysiek goud uit te voeren.
  • Valuta handel: Leden die valuta wouden kopen van andere landen konden dit doen door goud te verkopen aan het IMF. In ruil voor het fysiek goud kreeg een lid dan de gewenste valuta. Dit werd bijvoorbeeld veel door Zuid Afrika gedaan in 1970 en 1971.

In 1978 werd de goudprijs fix in het leven geroepen. Dit was de reden voor het IMF om transacties in goud veel minder vaak te accepteren. Hierdoor is de goudreserve van het IMF sinds 1978 nauwelijks meer opgelopen.

Kan het IMF zomaar goud verkopen?

Het IMF kan niet zomaar een deel van het fysieke goud verkopen. Hiervoor is een stemmen nodig van het Executive Board waarbij 85% van de leden akkoord gaat met de transactie.

Het IMF verkoopt kleine hoeveelheden goud aan andere Centrale Banken om bijvoorbeeld iniatieven voor armoedebestrijding te financieren. Zo werd in 2009 200 ton goud verkocht aan de Centrale Banken van Sri lanka, Mauritius en India.

Wat is de waarde van de goudreserves van het IMF?

Als we de goudreserves zijn omrekenen naar euro’s, heeft de IMF op dit moment conform de huidige goudprijs een goudreserve met een waarde van  € 98.192.500.000,00 !

Om dit duizelingwekkende cijfer in perspectief te plaatsen: Met de goudreserves van het IMF kan in één klap 25% van de staatsschuld van Nederland worden afbetaald!

Bronnen: Wikipedia en IMF

Lees en praat over goud op het forum >>>