Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Einde bull market lijkt voorlopig nog niet in zicht

koers omhoog pijl

De huidige bull market is de op één na langste in de geschiedenis en voorlopig lijkt er geen einde aan te komen met positieve vooruitzichten voor 2017. Één van die positieve vooruitzichten is dat analisten verwachten dat winsten van bedrijven in de komende 2 jaar met 10% zullen groeien. Op dit moment zitten de beurzen wereldwijd in een eindejaarsrally die werd ingezet sinds Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen won.

Wat is een bull market? In een bull market is er veel vertrouwen onder beleggers waardoor de beurzen stijgen. Men koopt met de verwachting dat de beurzen verder gaan stijgen. Beleggers in deze markt die zo positief gestemd zijn worden ook wel kudde genoemd en de naam bull market is afkomstig van hoe een stier aanvalt: met de horens zijn prooi in de lucht willen gooien. De tegenhanger van een bull market is de bearmarket, dit is afkomstig van hoe een beer zijn prooi aanvalt: op de prooi neer laten vallen.

Op naar negende jaar bull market

Statistieken en indicatoren ten spijt, beleggers trekken zich nergens wat van aan en de stijging van de beurzen lijkt niet snel te gaan stoppen. Sinds Trump werd verkozen als president zijn alle Amerikaanse aandelen gezamenlijk met 2 biljoen dollar ($2.000.000.000.000) in waarde gestegen. De Dow Jones index is wellicht het beste voorbeeld om de huidige bull market in beeld te brengen. Zo werd in 2016 voor het eerst de grens van 19.000 punten doorbroken en lijkt de 20.000 punten ook snel geraakt te worden (zie onderstaande grafiek). Als de beurzen komend jaar wederom stijgen zal de bull market zijn negende jaar ingaan.

bull market Dow Jones index
Historische grafiek van de Dow Jones index

Trump geeft beleggers hoop

Direct na de verkiezing deed Trump een aantal uitspraken/beloftes die hij als president wil nakomen. Analisten hebben aan de hand van deze uitspraken en beloftes al ramingen kunnen maken voor 2017 en de verwachting is dat de economische groei verder zal gaan stijgen.


Wie afging op indicatoren en hoogtevrees kreeg heeft mogelijk al veel winst laten liggen. Historisch gezien zijn de waarderingen voor (Amerikaanse) aandelen nu bijzonder hoog en om dit waar te maken is er nog veel groei nodig in het komende jaar. Een bekende indicator voor de waardering van aandelen is de koers/winst-verhouding (in het Engels Price Earnings Ratio). Deze is voor de S&P500 in het verleden tweemaal hoger geweest dan nu:

  • Zwarte dinsdag op 24 oktober 1929 toen de Amerikaanse beurs crashte
  • In 2000 toen de internetbubbel barstte

Dit zijn niet bepaald mooie vooruitzichten in een tijd dat het lijkt alsof er geen einde lijkt te komen aan de stijging van de beurzen. Onderstaande grafiek laat de Shiller PE zien over meer dan de laatste 100 jaar.

bull market S&P500

Of de koers/winst-verhoudingen, laat staan de Shiller PE, vandaag de dag nog een goed beeld kunnen geven is nog maar de vraag. Veel bedrijven hebben aandelen inkoopprogramma’s waarbij de bedrijven vaak met geleend geld aandelen terugkopen en hiermee kunstmatig de koersen opdrijven. Superbelegger Carl Icahn deed recent nog een oproep om deze inkoopprogramma’s een halt toe te roepen en het geld te gebruiken voor investeringen in de bedrijven zelf. Gebruiken wij toch de Shiller PE als indicator dan was historisch gezien (sinds 1871) 96% van de tijd de S&P500 goedkoper gewaardeerd dan nu het geval is. Één van de sterkste rally’s ooit sinds de verkiezing van een nieuwe Amerikaanse president heeft de Shiller PE alleen maar verder opgedreven.

De hoge waardering voor aandelen lijkt een voorbode wat komen gaat aangezien analisten verwachten dat (Amerikaanse) bedrijven de komende jaren meer winst zullen maken. Zo is de verwachting dat de winst per aandeel komend jaar gemiddeld met 3% zal gaan stijgen. Wanneer verwachtingen niet gaan uitkomen kan het wel eens zijn dat de historie zich gaat herhalen: hoge waardes in de Shiller PE werden vrijwel altijd gevolgd door een crash.

Lees en praat mee op het beursforum >>>Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >


Bekijk hier het complete overzicht >