Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Toekomstperspectief voor TomTom

TomTom

Het bedrijf dat groot werd en bekendheid wierf met zijn navigatieproducten is TomTom. Bijna iedereen heeft wel een navigatiekastje van TomTom in de auto of heeft deze ooit gehad. Want met de opkomende groei van gratis navigatieapps kelderde de aandelen tomtom. Google en Apple kwamen met gratis apps, waardoor het gebruik van navigatiekastjes overbodig werd. Nieuwere auto’s werden voorzien van een ingebouwd navigatiesysteem, waardoor het marktaandeel in navigatieproducten van het bedrijf daalde. Men vreesde even voor de toekomst van deze navigatie gigant en beleggers lieten het kopen van aandelen tomtom even links liggen.

Innovatie bij TomTom

Om ervoor te zorgen dat het toekomstperspectief er weer rooskleuriger uit zou komen te zien, richtte de onderneming zich op andere afzetmarkten. Ondanks de dalende vraag naar navigatieproducten wordt nog steeds ongeveer zestig procent van de omzet uit de consumentenmarkt gehaald. De specialisatie in sport-tracking systemen was een goede zet. De sporthorloges zijn geen smartwatches, maar zijn voorzien van een GPS systeem. Het bedrijf speelde in op de groeiende vraag van consumenten naar zo’n product. Daarnaast richtte TomTom zich op de groeiende consumentenvraag voor gedegen actiecamera’s. Door te blijven innoveren en door in te spelen op vraag en aanbod vangt het bedrijf de dalende vraag naar navigatieproducten op.

Kaartgegevens en productlicenties verkoop

Naast het aanbieden van sporthorloges en actiecamera’s richt de onderneming zich nog steeds op hetgeen waar het allemaal ooit mee begon, navigatie. TomTom heeft contracten afgesloten met autofabrikanten, zoals Mazda en Renault om de navigatiesoftware in de auto’s in te bouwen. Het levert daarnaast kaartgegevens aan grote bedrijven, zoals Apple, Uber en Rijkswaterstaat. Een nieuwe bedrijfstak is Telematics. Met behulp van voertuigbeheer en communicatiesystemen kunnen zakelijke klanten de kosten van het wagenparkbeheer naar beneden brengen.

TomTom solide

Ondanks dat de vraag naar navigatieproducten is gedaald, groeit de onderneming nog steeds, door zich te richten op andere facetten. Het aanbieden van navigatiesoftware blijft een belangrijk onderdeel. Ze geven aan een belangrijke speler te willen worden in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Het werkt nu aan de ontwikkeling van navigatiekaarten die geschikt zijn voor de zelfrijdende auto. Het toekomstperspectief van TomTom ziet er door alle innovatieve ontwikkelingen gunstig uit. Als belegger loop je altijd risico’s, je weet immers nooit wat de toekomst brengt. Echter, met zoveel nieuwe ontwikkelingen zit je als belegger bij deze onderneming redelijk safe.

Discussieer hier mee op het TomTom forum >>>