>>> Uw advertentie hier? <<<

CFD brokers verliezen veel op de beurs na nog meer tegenslag

CFD brokers

CFD brokers zitten momenteel in de hoek waar de klappen vallen en dit was eerder deze maand weer duidelijk te zien op de Londense beurs. De Britse waakhond Financial Conduct Authority (vergelijkbaar met de FSMA in België en de AFM in Nederland) liet namelijk weten hard te willen optreden en regels aan te scherpen voor CFD brokers. Als reactie gingen aandelen van IG Group, Plus500 en CMC Markets flink onderuit (zie onderstaande tabel). Met name Plus500 deed het sinds begin dit jaar goed met maar liefst een stijging tot boven de 80%. De aandelen van IG Group en CMC Markets bereikten winsten van rond de 20% maar in korte tijd zijn de winsten omgekeerd in forse verliezen.

CFD brokers Plus500 IG Group Holdings en CMC Markets
Koersverloop Plus500 (rood) IG Group (blauw) en CMC Markets (geel)

Wat zijn CFD’s?

Met CFD’s kunnen speculanten (de benaming beleggers past niet bij dit beleggingsproduct) geld verdienen aan bijvoorbeeld aandelen, valuta of grondstoffen zonder direct te handelen in de onderliggende waarden. Een CFD (contract for difference) is een afgeleid product en een contract tussen de koper en verkoper, in dit geval zijn bijvoorbeeld Plus500 en IG Markets de verkopers. De verkoper betaalt uit wanneer de waarde van het contract positief is, de waarde is hoger dan het moment van aankoop. Wanneer de waarde van het contract lager is dan bij aankoop zal de koper aan de verkoper moeten betalen. Met CFD’s kunnen speculanten zowel long als short gaan, oftewel inspelen op een koersstijging of een koersdaling van de onderliggende waarde. Wie een CFD koopt zal niet de eigenaar van de onderliggende waarde worden wat wel het geval is als u bijvoorbeeld aandelen koopt.

Enkele quotes uit een reeds langere tijd geleden gepubliceerd artikel in het FD maken de risico’s duidelijk:

Maar ook op rustigere markten lijden particuliere beleggers miljoenenverliezen door het gebruik van cfd’s, zo bleek in oktober al uit onderzoek van de Franse markttoezichthouder, de Autorité des Marchés Financiers (AMF). Die keek naar de resultaten van zo’n Franse 15.000 beleggers die tussen 2009 en 2012 cfd’s kochten.

De uitkomsten waren pijnlijk. Samen verloren de beleggers ruim €161 mln door het gebruik van cfd’s. Gemiddeld bedroeg het verlies €10.887 per belegger, terwijl de markten als geheel in deze periode juist omhoog gingen. De kans dat een cfd-belegger geld kwijtraakte bedroeg maar liefst 89%.

De weinige beleggers die goed gokten verdienden samen €10 mln. Het gros van het verlies, zo’n €102 mln, kwam voor rekening van ruim 700 beleggers die per persoon meer dan €50.000 kwijtraakten. Opvallend was dat de particulieren die het meest handelden, ook het meeste geld kwijtraakten.

In veel landen mochten CFD brokers opereren maar dit neemt af of de brokers worden nu beperkt. Zo worden bijvoorbeeld reclames voor deze producten verboden of zijn er strengere eisen gesteld. De diverse autoriteiten van financiële markten willen vooral de consument beschermen en bewust maken van de risico’s. Desondanks bestaan CFD’s al ongeveer 20 tot 25 jaar maar werden ze eerst gebruikt door hedgefondsen en institutionele beleggers. Dit laat eigenlijk al zien dat het een product is voor mensen met voldoende kennis van dergelijke risicovolle producten en in bijvoorbeeld de Verenigde Staten zijn CFD’s verboden.

CFD brokers onder vuur

Dat de Britse FCA nu met de aankondiging komt om nog strengere regels te gaan invoeren voor CFD brokers is dus niet een verrassing. Uit onderzoek van de FCA blijkt nu ook dat klanten meer verlies lijden dan aanvaardbaar is en dat volgens het Britse onderzoek 82% van de klanten geld verliest. De 82% komt redelijk in de buurt van de 89% uit het Franse onderzoek. Het hoge verliespercentage geeft volgens de FCA aan dat dit beleggingsproduct meer naar gokken neigt dan naar investeren. Wat vooral zorgt voor grote verliezen is dat in veel gevallen klanten meer kunnen verliezen dan hun oorspronkelijke investering.

  • Een aantal maatregelen die de FCA wil opleggen aan CFD brokers zijn:
  • Voor nieuwe klanten de hefbomen beperken tot maximaal 25
  • Een maximale hefboom van 50 voor alle klanten
  • Een verbod voor het lokken van nieuwe klanten met bonussen en andere voordelen
  • Klanten bewuster maken van de risico’s

Deze maatregelen raken vanzelfsprekend het winstmodel van de CFD brokers en daarom daalden de aandelen om en nabij 30% nadat de FCA met het nieuws kwam. IG Group kwam al snel met een reactie op haar website en hierin benadrukte het bedrijf met name dat er veel ondernemingen op de markt actief zijn die van buiten Groot Brittannië opereren en deze hebben vaak tekortkomingen. IG Group zal zelf de hoogste normen hanteren binnen de sector. Plus500 liet weten dat deze maatregelen een flinke impact zullen hebben op het Britse onderdeel van de onderneming, welke voor ongeveer 20% van de inkomsten van het bedrijf zorgt. CMC liet weten dat zij met name op klanten richten die ervaring hebben en de risico’s van CFD’s doorgaans goed begrijpen. Daarnaast geeft het bedrijf nieuwe klanten voorlichting over de markten, producten en de bijbehorende risico’s. Het bedrijf zegt een businessmodel te hebben dat gericht is op een lange duurzame relatie met de klant.

Beginners vermijden het beste CFD’s

Of de woorden van de CFD brokers voldoende zijn is maar de vraag, beleggers dumpten massaal de aandelen en de strengere regelgeving zal in veel meer landen worden toegepast dan alleen Groot Brittannië. Een van de belangrijkste regels op de beurs is het zoveel mogelijk beperken van risico’s en de boodschap mag duidelijk zijn dat wie de eerste stappen op de beurs zet met een grote boog om CFD’s heen moet gaan.

Bezoek het beursforum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.