Olie prijs stijgt naar hoogste niveau van 2016

Herstel olie prijs

De olie prijs schoot naar het hoogste niveau van 2016 nadat vanuit Saudi-Arabië signalen kwamen dat het land de olieproductie verder wil beperken. Nu landen buiten de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) ook hebben laten weten de olieproductie te willen verlagen heeft Saudi-Arabië laten weten de productie nog verder te willen verlagen dan eerder was toegezegd. Eind november sloten de OPEC landen al een overeenkomst die de olieproductie zou gaan verlagen van 33,7 miljoen vaten per dag naar 32,5 miljoen vaten. Per 1 januari moet de verlaging ingaan en onderstaande tabel geeft aan hoeveel de OPEC landen in de productie gaan snijden.

Reductie van de olieproductie per OPEC land om de olieprijs te stimuleren

Olie prijs bereikt hoogste niveau van 2016

De futures voor Brentolie stegen korte tijd tot boven de $57,50 en bereikten daarmee het hoogste niveau van 2016. Beleggers reageerden al verheugd na het nieuws dat de OPEC landen in november een akkoord hadden bereikt en nu nam de interesse in het zwarte goud verder toe. De olie prijs stond in de afgelopen 1,5 jaar niet meer zo hoog als nu het geval is. Een aantal grote olieproducenten buiten de OPEC hebben besloten vanaf 1 januari 2017 ook de productie te gaan verlagen. Het gaat hierbij om onder andere Mexico, Rusland en Azerbeidzjan.

Brent olie prijs 2016
De ontwikkeling van de Brent olie prijs in 2016

Oliemaatschappijen ook op jaarrecords

Dankzij de sterke opleving van de olie prijs zijn de koersen van oliemaatschappijen en bedrijven die sterk verbonden zijn met de oliesector ook op jaarrecords aangekomen. Zo bereikten onder andere Shell, Total en Repsol de hoogste koersen van dit jaar (zie onderstaande grafiek).

Grafieken van Shell (rood), Total (geel) en Repsol (blauw)
Grafieken van Shell (rood), Total (geel) en Repsol (blauw)

Aandelen van bijvoorbeeld Fugro en SBM Offshore stegen na het nieuws ook met meerdere procenten, laatstgenoemde steeg zelfs naar de hoogste koers dit jaar en wist vanaf begin 2016 meer dan 25% te stijgen.

Bezoek het beursforum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >