Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beleggen bij Knab, ervaringen met Gemaksbeleggen
Beleggen bij Knab, ervaringen met Gemaksbeleggen

defensief beleggen

In de vorige twee blogs over beleggen bij Knab met Gemaksbeleggen werd al aangegeven dat wij de keuze hadden laten vallen op de defensieve voorbeeldportefeuille in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Achteraf gezien was de hele beleggingswereld verrast door het positieve effect op de beurzen na de verkiezing van Donald Trump. Waarschijnlijk hadden de minder defensieve voorbeeldportefeuilles beter gescoord omdat hier een grotere blootstelling aan aandelen was die goed presteren sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Helaas is niet direct te zien hoe de voorbeeldportefeuilles gepresteerd hebben over een bepaalde periode anders dan ‘verschil dag’ of ‘verschil jaar’. Daarnaast zijn dan ook alleen de prestaties te zien van de verschillende producten binnen de voorbeeldportefeuille maar niet die van de portefeuille zelf. Dit is wel zelf om te rekenen maar dat is omslachtig omdat elk beleggingsproduct een andere weging heeft. Zie hieronder het overzicht van de defensieve voorbeeldportefeuille met de samenstelling en prestaties per beleggingsproduct.

LET OP! KNAB Gemaksbeleggen stopt per december 2017. Wilt u beleggen en zoekt u een goede broker? Bekijk onze selectie en vraag informatie aan: Beursig.com Brokeroverzicht

Beleggen bij Knab voorbeeldportefeuille defensief

Tussenstand na 2 maanden Gemaksbeleggen

Na 2 maanden Gemaksbeleggen is er een klein verlies van ongeveer 1% tegen een AEX die inmiddels ongeveer 1% is gestegen. Het is een beetje opmerkelijk dat de defensieve portefeuille dan toch voor een (klein) verlies zorgt maar het verschil is niet groot. Voor de komende tijd kiezen wij dan ook voor een inleg in de zeer speculatieve portefeuille, de eerdere inleg in de defensieve portefeuille blijft gewoon aangehouden.

Toch wat risico in de (zeer) defensieve portefeuille?

Wat ons opviel in de defensieve portefeuille (maar ook in de zeer defensieve portefeuille) is ‘het stukje vastgoed’ waarin belegd wordt door middel van de iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF. Kijken we op de website van de uitgever bij het desbetreffende product dan staat er een risicometer zoals de AFM die verplicht stelt met een 5 op schaal van 7 qua risico.

iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF

Beleggen bij Knab voor de lange termijn

Wie wil beleggen bij Knab met behulp van de modelportefeuilles kan dat prima doen voor de lange termijn. Een groot pluspunt is het niet dagelijks druk hoeven te maken over de schommelingen op de beurs. Historisch gezien geeft beleggen een hoger rendement dan bijvoorbeeld sparen of vastgoed (uitzonderingen daargelaten). Een handige tool bij Knab Gemaksbeleggen is de scenario-analyse en hiermee kunt u de haalbaarheid van een bepaald doelvermogen laten berekenen. Het doelvermogen is een bedrag dat u voor ogen heeft om over een aantal jaar bij elkaar gespaard en belegd te hebben. De tool combineert hier diverse factoren met elkaar:

  • Eenmalige (eerste) inleg
  • Periodieke inleg per maand, kwartaal of per jaar
  • De looptijd waarbinnen u uw doelvermogen wilt bereiken
  • Het doelvermogen
  • De keuze voor de voorbeeldportefeuille

Aan de hand van het invullen van deze factoren volgt een scenario-analyse die aangeeft wat het verwachte vermogen op de einddatum is, wat de verwachting is van het rendement per jaar (afhankelijk van de voorbeeldportefeuille), de kans dat de doelstelling gehaald wordt en de kans dat de doelstelling niet gehaald wordt.

Beleggen bij Knab scenario-analyse

In bovenstaand voorbeeld is de begininleg €1.000 en zal er 15 jaar €50 per maand worden ingelegd, dit komt neer op een eigen inbreng van €10.000. Het verwachtte rendement na 15 jaar is volgens de scenario-analyse €16.840 dus dit geeft een rendement van 68,4% na 15 jaar. Met de huidige spaarrentes is dit rendement ondenkbaar over deze termijn en een serieus alternatief voor het traditioneel sparen is beleggen bij Knab met de voorbeeldportefeuilles.

Lees ook de andere reviews:

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.