Beleggen in lithium met het oog op een duurzame toekomst

Beleggen in lithium Mercedes F125

In een wereld met steeds meer de focus op zuinig omgaan met energiebronnen is lithium niet meer weg te denken. Beleggen in lithium kan dus een interessante alternatieve belegging zijn. Het schaarse element (alkalimetaal) kent vooral een zeer sterk groeiende afname in de sector van batterijen/accu’s en het is een belangrijke grondstof voor het maken van verschillende vormen van energieopslag. Denk dan bijvoorbeeld accu’s voor laptops, smartphones en met name accu’s voor elektrische auto’s.

Is beleggen in lithium een trend?

De ‘productgroep’ elektrische auto’s groeit niet alleen explosief maar de accu’s hebben door hun formaat natuurlijk meer lithium nodig dan een accu van een smartphone of laptop. Op het gebied van elektrische auto’s is Tesla misschien wel het bekendste merk en Tesla is bezig met de bouw van Gigafactory 1 in het Amerikaanse Nevada. In 2017 moet deze fabriek operationeel zijn en moeten er maar liefst 500.000 elektrische auto’s per jaar worden geproduceerd. Met het oog op de sterke vraag naar lithium moet men rekening houden met een toename van de vraag van 20.000 ton per jaar vanaf 2020. Naast de elektrische auto’s zal de groei van accu’s voor het opslaan van windenergie en energie opgewekt uit panelen ook sterk groeien. Denk bijvoorbeeld aan de Powerwall van Tesla.

Vervolg na advertentie

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Voorraden lithium zijn schaars

Hoewel lithium in verschillende verbindingen voorkomt zijn het aantal landen met een behoorlijke productie van dit element beperkt. Chili, China en Australië hebben circa 85% van de gehele productie in handen waarbij Chili en Australië ieder goed zijn voor een productie van 13.000 ton per jaar en China volgt met 5.000 ton. Amerika is een andere grote producent maar komt met 870 ton bij lange na niet in de buurt van de overige 3 landen.

De vraag naar lithium was in 2014 ongeveer 33.000 ton tegen nog niet eens de helft (16.000 ton) in 2008. Met een gezamenlijke productie van Chili, China, Australië en Amerika geraamd op nog geen 32.000 ton mag het duidelijk zijn dat de productiecapaciteit sterk moet groeien om te kunnen voldoen aan de toekomstige vraag. Gelukkig kan men lithium ook winnen uit recycling al is dit beperkt in verhouding met de mijnproductie. Onderstaande grafiek laat de productie

beleggen in lithium productie in mijnen

Voorbeelden om te beleggen in lithium

Deze grondstof van de toekomst is voor de avontuurlijke belegger misschien een inspiratie om in te beleggen. Aan de ene kant staan grote afnemers zoals autofabrikanten als Tesla maar ook Volkswagen wil een enorme fabriek bouwen voor de productie van accu’s.

Wie zo direct mogelijk wil beleggen in lithium kan dat doen door te investeren aan de kant van de productie. Het is dan ook geen verrassing dat het Chinese Tianqi een belang heeft genomen in één van de grootste mijnbouwers ter wereld gespecialiseerd in lithium: SQM (Sociedad Quimica y Minera de Chile). SQM heeft een beursnotering op de Amerikaanse beurs en heeft inmiddels bijna een verdubbeling laten zien in het afgelopen jaar (zie onderstaande grafiek).

Koersgrafiek van Sociedad Quimica y Minera de Chile SQM
Koersgrafiek van Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM)

Wie dichter bij huis een aandeel zoekt kan bijvoorbeeld AMG bekijken. Dit bedrijf heeft een beursnotering in Amsterdam dus u loopt niet het valutarisico dat bij SQM wel het geval kan zijn. Advanced Metallurgical Group liet eerder dit jaar weten een fabriek te gaan bouwen voor de productie van lithium bij hun Mibra-mijn in Brazilië. De productie moet aanvankelijk 90.000 ton per jaar zijn en op termijn oplopen naar maar liefst 140.000 ton. De fabriek moet in het eerste kwartaal van 2018 operationeel zijn. Naast lithium richt AMG zich onder andere ook op het produceren van siliciummetaal wat gebruikt wordt bij het maken van zonnepanelen.

Wilt u niet op één bedrijf richten in uw zoektocht naar beleggen in lithium dan is het de moeite om de ETF Global X Lithium (ticker: lit) te bekijken. Deze ETF heeft een mandje aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de winning en verwerking van lithium tot de productie van lithium-batterijen. Een aantal aandelen in het mandje van deze ETF zijn onder andere van het al eerder genoemde SQM (13,7%), FMC (22,8%), Panasonic (4,6%), Samsung (4,3%) en Tesla (4,2%).

Dat de vraag naar lithium de komende jaren en waarschijnlijk de komende decennia sterk zal groeien staat niet garant voor zekere winsten. Zo kan bijvoorbeeld een groter aanbod dan vraag ontstaan wat de prijs van lithium zal drukken en mogelijk kunnen de zwakkere bedrijven in de sector dan niet concurrerend blijven. Daarnaast is het mogelijk dat ontwikkelingen zorgen voor andere grondstoffen die aan populariteit winnen en daarmee mogelijk lithium minder populair maken.

Lees en praat mee over beleggen in lithium >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.