Olieprijs stijgt fors na OPEC akkoord en geeft beurzen stimulans

olieprijs vandaag thumbnail

De organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) wist een akkoord te sluiten dat het overaanbod van olie moet terugdringen en hierdoor kan de olieprijs weer aantrekken. Al eerder dit jaar werd in september een conceptovereenkomst opgesteld en nu werd een definitief akkoord gesloten. In het akkoord is overeengekomen dat de dagelijkse productie verlaagd gaat worden van 33,7 miljoen vaten per dag naar 32,5 miljoen vaten. Per 1 januari moet de verlaging ingaan.

Reductie van de olieproductie per OPEC land om de olieprijs te stimuleren
Reductie van de olieproductie per OPEC land om de olieprijs te stimuleren

Vanzelfsprekend zal de grootste inperking komen van Saudi-Arabië dat niet alleen het meest invloedrijke lid van de OPEC is maar ook de grootste olieproductie ter wereld heeft. Voor de verlaging met 1,2 miljoen vaten is Indonesië buiten beschouwing gelaten, het lidmaatschap van het land werd namelijk opgeschort. Indonesië heeft een dagelijkse productie van ongeveer 700.000 vaten. Naast ingrijpen van de OPEC (zie bovenstaand overzicht) zullen ook andere landen de olieproductie verlagen in de hoop de olieprijs te laten stijgen, zo gaat Rusland het aantal vaten productie per dag met om en nabij de 300.000 verlagen. In de onderstaande tweet is een grafiek te zien die de olieprijs en de productiehoeveelheid in beeld brengt, vanzelfsprekend zorgt de record olieproductie (gele lijn) voor een drukkend effect op de olieprijs (wit/blauwe grafiek).

Forse stijging van olieprijs na akkoord

In de loop van de dag lekten al uitspraken van olieministers uit die bij het OPEC overleg aanwezig waren en dit zorgde al voor een stijging van de olieprijs. Toen uiteindelijk de verklaring van de OPEC wereldkundig werd gemaakt steeg zowel de prijs van Brent olie als de Amerikaanse olie met ruim +8%. Omdat veel oliegerelateerde bedrijven een flinke weging in indexen hebben stegen veel beurzen wereldwijd. De BEL20 is behoorde tot de enkele uitzonderingen omdat bijvoorbeeld geen oliemaatschappij een notering heeft in deze index. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de CAC-40, FTSE-100 of de AEX met Shell dat als zwaargewicht ruim +4% steeg.

In Amerika bereikten de Dow Jones en S&P500 mede door de positieve impuls van de stijgende olieprijs weer een nieuw record. Tegen het einde van de handel leverden de Amerikaanse beurzen echter wat terrein in. De olieprijs zorgde ook voor een aantal verliezers en deze waren met name te vinden onder de luchtvaartmaatschappijen. De vervoerskosten zullen stijgen bij een stijgende olieprijs en dit kan de cijfers negatief beïnvloeden. Zo daalde Ryanair met -3% en Air France KLM daalde met -2,5%. De vraag is ook hoeveel de impact uiteindelijk gaat zijn van het OPEC akkoord omdat de olieproductie van bijvoorbeeld een land als Amerika stijgt en zij maakt geen deel uit van de OPEC.

Bezoek het beursforum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >