Amerikaanse aandelen vs. Europese aandelen

Amerikaanse aandelen

Veel beleggers beperken zich met beleggen tot de landsgrenzen en niet verder. Dit is een gemiste kans want aan de kosten of verhandelbaarheid ligt het niet, wat vroeger wel eens anders het geval was. Tal van redenen kunnen er zijn om zich te beperken tot aandelen uit eigen land zoals meer gevoel er bij hebben of het bedrijf beter kunnen volgen vanwege persberichten in de eigen taal maar misschien wel de beste reden om niet ‘overzees’ te beleggen kan het valutarisico zijn. Toch komt dit laatste punt niet snel voorbij wanneer men gevraagd wordt waarom binnenlandse aandelen de voorkeur krijgen. We bekijken in dit artikel vooral de verschillen tussen de Amerikaanse aandelen (S&P500) en de hoofdindexen in Nederland en België: de AEX index en BEL20.

Amerikaanse aandelen al jaren een betere investering dan Europese

Gemiddeld genomen is het beleggen in aandelen in eigen land een gemiste kans. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar voor een vergelijking nemen we een blik op de prestaties van de Amerikaanse S&P500 en die van de beurzen in Amsterdam en Brussel, respectievelijk de AEX en BEL2o. Om te beginnen met de grafiek vanaf begin 2016 tot en met heden. De gele grafiek is die van de S&P500, blauw geeft het verloop van de AEX aan en de BEL20 heeft de rode lijn. Prestaties: S&P500 +7,7%, AEX +2,5% en de BEL20 -6,4%.

Amerikaanse aandelen Europese aandelen 2016

De prestaties over de laatste 5 jaar lagen nog redelijk dicht bij elkaar, S&P500 +77,0%, AEX +50,5% en de BEL20 +66,7%.

Amerikaanse aandelen Europese aandelen 2011 2016

Bekijken we de laatste 7 jaar dan kan gerust gesteld worden dat het een gemiste kans is geweest om bijvoorbeeld niet in deze Amerikaanse index te beleggen maar wel bijvoorbeeld in de AEX of BEL20. Prestaties: S&P500 +101,7%, AEX +46,3% en de BEL20 +41,0%. Amerikaanse aandelen deden het dus gemiddeld gezien veel beter dan die in de AEX en BEL20.

Amerikaanse aandelen Europese aandelen 2009 2016

Dollar vs. Euro

Om het verschil in prestatie tussen de indexen nog beter in beeld te brengen moet natuurlijk het verschil in valuta niet worden vergeten. Wanneer u Amerikaanse aandelen had gekocht dan hebben deze een notering in Amerikaanse dollars en die dollar is in de laatste jaren in waarde toegenomen ten opzichte van de euro. Om het in de context te plaatsen bij de grafieken hierboven zijn ook de tijdframes gebruikt om de daling of stijging van de dollar ten opzichte van de euro in kaart te brengen. Over de laatste 7 jaar steeg de dollar met ongeveer +40%, over de laatste 5 jaar met circa +27,6% en vanaf begin dit jaar tot heden met +3,2%. Zie ook onderstaande grafiek voor de evolutie tussen de Amerikaanse dollar en de euro.

dollar euro grafiek graph USD EUR Amerikaanse aandelen

Verleden is geen garantie voor de toekomst

Een bekende term in de financiële wereld is “rendementen behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Toch lijkt het erop dat de aanstaande president Trump een goede stimulans gaat geven voor de Amerikaanse economie en volgens veel economen kan zijn beleid ook een positieve uitwerking hebben op de wereldeconomie. Een nadeel voor de Amerikaanse economie kan de sterker wordende dollar zijn die bedrijven in Amerika minder concurrerend zal maken ten opzichte van buitenlandse bedrijven. Een ander nadeel zijn stijgende lonen die een impact gaan hebben op de winstcijfers van Amerikaanse bedrijven. Wat betreft die winstcijfers is de winst per aandeel een belangrijke graadmeter en daar blijft Europa ver achter op Amerika. De onderstaande grafiek laat zien dat deze winst per aandeel in Amerika verder oploopt terwijl die van Europese bedrijven al jaren stabiel blijft maar meer en meer achter gaat lopen op die van Amerika.

Belegde u nog niet buiten de landsgrenzen, zoals bijvoorbeeld in Amerikaanse aandelen, dan heeft dit artikel u misschien kunnen overtuigen om eens wat verder te kijken dan de landsgrenzen.

Bezoek het beursforum >>>

Amerikaanse aandelen en Europese aandelen winst per aandeel