Goudkoers daalt verder maar er is hoop voor de goldbugs

Goudprijs aandelen goudmijnen beurs beleggen goed kopen

De goudkoers zit sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen in een dalende trend en dat hadden er weinig zien aankomen. De algemene verwachting was dat bij een verkiezing van Donald Trump als de volgende president van Amerika aandelen zouden dalen en dat beleggers veilige havens zoals die van goud zouden opzoeken. Inmiddels zien wij het tegendeel want Trump wist direct na zijn verkiezing beleggers gerust te stellen en herhaalde nogmaals de (Amerikaanse) economie te willen stimuleren. De goudkoers kwam onverwacht onder druk te staan en opvallend is ook de ‘high’ en ‘low’ in de week van de verkiezingen: $1.337,48 om $1.219,08, een verschil van maar liefst bijna 10%(!).

Verloop van de goudkoers in 2016 grafiek
Verloop van de goudkoers in 2016

ABN Amro over de goudkoers

ABN Amro publiceerde een edelmetalenrapport waarin zij de verwachting uitspreken dat de goudprijs onder druk blijft staan. Een kleine kanttekening kan gemaakt worden dat dezelfde bank in 2015 een voorspelling deed voor de goudprijs in 2016 onder de $1.000, sinds begin 2016 wist de goudprijs echter al om en nabij de 30% te stijgen. De stijgende vraag naar aandelen en de Amerikaanse dollar zorgden ervoor dat beleggers in goud, zilver en onder andere platina een uitvlucht zochten. Daarnaast lopen rentes al enige tijd weer op wat een slecht teken is voor de goudkoers aangezien beleggers zo meer alternatieven krijgen om in te investeren.


Goudkoers in India knalt omhoog

Naast de vlucht naar aandelen en de sterker wordende dollar is er nog een ontwikkeling die invloed kan gaan hebben op de wereldwijde goudkoers. In India knalde de prijs van goud sterk omhoog nadat de regering biljetten van 500 en 1.000 roepie ongeldig verklaarde. Hierop volgde een sterke binnenlandse vraag naar goud maar omdat de fysieke voorraad te beperkt was schoot de prijs omhoog tot bijna $2.300 per troy ounce, waarbij de goudkoers op de wereldmarkt juist daalde tot onder de $1.200. Op papier is er voldoende goud beschikbaar en dat is niet alleen in India zo maar wereldwijd, maar wanneer er plots een grote vraag is naar fysiek goud dan kunnen er toestanden ontstaan zoals nu in India. Daarnaast is India nog eens één van de landen met het meeste (fysieke) goud in huishoudens, dit is voor de gehele bevolking ongeveer 20.000 ton.

Doordat de goudkoers in India sterk is gestegen overweegt de overheid nu een tijdelijk importverbod tot en met 2017. Dit is om te voorkomen dat handelaren en vooral smokkelaars gaan inspelen op het grote verschil tussen de goudprijs in het binnen- en buitenland. In de laatste maanden van het jaar kan een importverbod zorgen voor grote tekorten bij handelaren aangezien in deze maanden traditiegetrouw veel goud wordt gekocht.

Er gloort hoop voor de goldbugs

Voor beleggers/speculanten die veel geloof hebben in een mooie toekomst voor de goudprijs (ook wel goldbugs genoemd) gloort er hoop. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft inmiddels gewaarschuwd voor plotselinge koersdalingen op financiële markten als gevolg van politieke onzekerheid. Dit kan met name gevolgen hebben voor financials zoals banken en verzekeraars maar ook voor economische groei en financiële stabiliteit. Een aantal voorbeelden van politieke onzekerheid zijn het economische beleid van Amerika onder president Trump, het referendum in Italië en verkiezingen in een aantal EU landen. Bij Trump is er met name angst dat zijn protectionisme voor de Amerikaanse economie de economie van de Eurolanden kan schaden. Bij zowel het Italiaanse referendum alsmede verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland is de kans groot dat er anti-Europa partijen de macht kunnen grijpen. Deze partijen willen het eigen land op de eerste plaats zetten en dat kan de eenheid en economie binnen de Eurozone raken.

Hervormingen kunnen vertraging oplopen en schulden van zwakke Eurolanden kunnen dan weer effect gaan krijgen op de financiële markten. Inmiddels liepen de rentes van die zwakke Eurolanden, zoals Italië, Portugal en Spanje, de laatste weken snel op. Mocht de angst grip krijgen op de financiële markten dan is er hoop voor de goldbugs want dan zal de interesse in goud waarschijnlijk weer gaan toenemen.

Discussieer mee over goud >>>

Bezoek het beursforum >>>

 

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.