Dow Jones index 19.000 punten en +1.900% in 40 jaar

Amerikaanse economie renteverhoging in Amerika

De Dow Jones index bereikte met een slotstand van boven de 19.000 punten (19,023.87 punten) een nieuwe mijlpaal en gaf een vervolg aan de goede reeks sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Nog niet eerder werd de grens van 19.000 geraakt en het slot bleef ook boven de 19.000 punten. De oudste aandelenbeurs van Amerika bestaat inmiddels ruim 120 jaar en werd opgericht door de redacteuren van de Wall Street Journal en Charles Dow, de oprichter van Dow Jones & Company. Van oorsprong hadden alleen bedrijven uit de industriële sector een notering in de index. Van de oorspronkelijke index is nog maar slechts één bedrijf die nog steeds opgenomen is in de bekende index: General Electric.

1900% winst voor de Dow Jones index in 40 jaar

In de afgelopen 40 jaar wist de Dow Jones index maar liefst 1900% te stijgen (1.888,6% om exact te zijn), zie ook onderstaande grafiek. Dit onderstreept nog eens hoeveel rendement aandelen kunnen geven op de lange termijn. In vergelijking tot bijvoorbeeld vastgoed en in dit geval gegevens van Amerikaanse huizenprijzen gaf de Dow Jones index in de laatste 40 jaar een beter rendement. De Amerikaanse huizenprijzen stegen in dezelfde periode ‘slechts’ met een factor 4,5 tegen een factor 19 voor de Dow Jones index.

Dow Jones index historische grafiek
Historisch verloop van de Dow Jones index in de laatste 40 jaar

Samenstelling DJ-index: weinig ‘verliezers’ dit jaar

Onderstaande tabel laat de prestaties zien van de bedrijven met een notering in de Dow Jones index. Deze zijn gerangschikt van grootste koerswinst sinds begin dit jaar tot grootste koersverlies dit jaar. Opvallend is dat het aantal verliezers beperkt is tot 8, waarvan 2 vrijwel onveranderd en 1 met een verlies van meer dan 10%: Nike (-17,2%).

Dow Jones index 2016 stijgers dalers

Bezoek het beursforum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.