Uitslag van de Amerikaanse verkiezingen zorgt voor bloedrode start beursdag

Amerikaanse presidentsverkiezingen

De uitslag van de Amerikaanse verkiezingen leek volgens veel media op voorhand al vast te staan. Laat dat iets zijn wat men in 2016 al eerder zag, remember Brexit? In de nacht van dinsdag op woensdag keerden de kansen voor zowel Hillary Clinton als Donald Trump. Waar bij aanvang van de verkiezingsdag nog een kans van 80% op een overwinning naar Clinton ging werd dit gedurende de nacht 80% voor Trump (zie onderstaande grafiek).

Uitslag van de Amerikaanse verkiezingen

Gedenkwaardige beursdag

Update van later op de dag: de beursdag gaat misschien de boeken in als meest gedenkwaardig van 2016. Waar de vooruitzichten voor het verloop van de beursdag alles behalve rooskleurig waren bleef de schade beperkt en werd er nog veel gesloten in het groen. Om een indruk te geven van het verloop van de dag zegt deze grafiek voldoende:

Een groot herstel na een zeer slechte start voordat de Europese beurzen open gingen. Wilt u toch nog lezen hoe de dag begon lees dan gerust verder.

Beurzen klaar voor bloedrode opening

De afgelopen dagen was er na een lange verliesreeks voor de beurzen een opluchtingsrally toen de FBI aankondigde toch geen verder onderzoek te doen naar het emailschandaal rondom Clinton. Beleggers en dus ook de beurzen zien Clinton als ‘veilig’ en Trump als ‘onzekerheid’, dat de beurzen stegen met een reële kans op het presidentschap voor Clinton was dus logisch. Dat de Aziatische beurzen en de futures voor Westerse beurzen in de nacht van dinsdag op woensdag een forse daling lieten zien was dan ook helemaal te herleiden op de opgeleefde kansen voor Trump. Hieronder een kort overzicht van in een aantal grafieken wat er zich zoal op de financiële markten afspeelde.

Reactie op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen

De traditioneel veilige haven van het edelmetaal goud werd vlug opgezocht door handelaren en de goudprijs steeg dan ook:

Voor de Dow Jones kan het de grootste daling worden sinds de beurzen weer openden na de aanslagen van ’11 september’. De futures voor de breed samengestelde S&P500 index kelderden fors:

Kijken we naar misschien wel de meest toonaangevende beurs van Europa dan laten de futures voor de DAX niet veel anders zien:

Uitslag van de Amerikaanse verkiezingen DAX futures

Aziatische beurzen in een korte opsomming:

Olie krijgt ook een tik:

Uitslag van de Amerikaanse verkiezingen ruwe olie

De Mexicaanse Peso werd gebruikt als (contra-) indicator voor de kansen van Trump dus hier was er ook een schokeffect te zien:

Klein lichtpuntje…

Beleggers hebben misschien een piepklein lichtpuntje (voor wat het waard is) in de kansen op een renteverhoging door de FED, deze daalde namelijk naar het laagste punt in tijden. Voor december ziet de markt nog maar een kans van minder dan 50% dat de FED de rente gaat verhogen.

De tijd zal het leren of de Amerikanen, laat staan de wereld, nu een onzekere tijd staat te wachten. Hadden de Amerikanen dan zoveel keus? 😉 (klik op onderstaande afbeelding om het filmpje te starten).

Discussieer mee over de Amerikaanse verkiezingen >>>

 

brokers vergelijken meisje