Koers van Nyrstar bereikt nieuw dieptepunt, analisten zijn spoor bijster

nyrstar logo

De koers van Nyrstar bereikte deze week een nieuwe all-time low nadat beleggers al een tijd slecht nieuws en verlagingen van adviezen en koersdoelen moeten slikken. Nadat Nyrstar eind augustus liet weten dat zij door middel van ‘hedging’  zich willen beschermen tegen een dalende zinkprijs volgde het ene na het andere slechte bericht, vaak buiten de schuld van Nyrstar om.

Zo was er het afscheid van de El Mochito zinkmijn in Honduras die voor een schijntje werd verkocht (0,5 miljoen dollar) en wat een onderdeel was van de erfenis die ex-CEO Roland Junck achterliet. Kort daarna verloor het een geschil met de belastingdienst over de aftrek van interesten als bijkomstigheid van een lening voor een kapitaalvermindering en een dividenduitkering. In september zorgde een storm in Australië zorgde voor productieproblemen op de site van Port Pirie en bijna aansluitend volgde een waarschuwing dat de zinkproductie dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen zal uitkomen. Alsof dit niet genoeg was volgde er ook nog een asbestbesmetting van vaten in Porte Pirie.

Bezoek het brokeroverzicht

Nyrstar-analisten zijn het spoor bijster

Bovenstaande is slechts een kleine greep van de problemen waarmee Nyrstar dit jaar mee te kampen had. Alsof Nyrstar aandeelhouders nog niet genoeg slecht nieuws hadden verwerkt zijn er ook nog analisten die meer de koers volgden dan degelijk hun huiswerk hadden gemaakt. Normaliter geeft een analist een koersdoel waar een aandelenkoers naartoe zou kunnen bewegen maar in het geval van Nyrstar werden koersdoelen aangepast aan de hand van de koersontwikkeling. Er mag dan worden afgevraagd wat het nut is van een analist.

Nemen wij de laatste 3 analisten met een koersdoelwijziging onder de loep dan komen wij uit bij ABN Amro, RBC en Morgan Stanley. De historiek van de analisten en bijbehorende koersdoelen is uitgezet in onderstaande grafiek.

Koers van Nyrstar adviezen analisten koersdoelen

Moet een aandeelhouder hier nu mee lachen of huilen? De 3 analisten zaten ruim een jaar geleden allen veel hoger met het koersdoel dan de koers van dat moment. Het meest extreme was Morgan Stanley dat op 18 september 2015 een koersdoel van €29 gaf en dit op 29 oktober 2015 al neerwaarts bijstelde naar €23. Opvallend zijn ook de grote verschillen tussen koersdoel en huidige koers. Van een analist kan niet verwacht worden om wekelijks of maandelijks een update te geven maar koersdoelen (in veel gevallen) aanpassen naar de koers doet bijna geloven dat de analist net zoveel inzicht heeft als de gewone man. In de laatste maanden lijken RBC en ABN Amro er wel wat beter af te komen door koersdoelen op te geven die de koers van Nyrstar op dat moment nog niet had bereikt. Morgan Stanley lijkt hier niet alleen de koers maar ook de koersdoelen van andere analisten te volgen.

Een aantal analisten hebben nog geen update gegeven van eerdere koersdoelen, een kleine selectie met laatste datum van het gegeven koersdoel:

  • Citigroup €6,80 (9 augustus 2016)
  • ING €8,00 (31 augustus 2016)
  • KBC Securities €10,00 (23 september 2016)
  • Deutsche Bank €8,50 (5 oktober 2016)

Het zal waarschijnlijk geen verrassing zijn dat ook hier weer een aantal snel de laatste ontwikkelingen van de koers (of collega-analisten) gaan volgen.

Koers van Nyrstar naar dieptepunt

Inmiddels is de koers van Nyrstar naar een nieuw dieptepunt afgegleden en lijkt de handel vooral gedreven op emoties en het verwerken van slecht nieuws en pessimistische analisten. Eind 2007 ging Nyrstar naar de beurs voor een intekenprijs van €20 per aandeel, inmiddels met een aantal emissies en een reverse-split (samenvoegen van meerdere oude aandelen tot 1 nieuw aandeel) later is de koers van vandaag de dag (€4,99) niet meer te vergelijken met die van de beursgang. Om dit te herleiden naar de oorspronkelijke koers zijn de emissies verwerkt in de onderstaande grafiek.

Koers van Nyrstar historisch gezien

Mochten er nog aandeelhouders van het eerste uur zijn dan is het hopen dat Nyrstar een turnaround-aandeel zal worden. Dat wil zeggen dat een bedrijf een slechte periode of neergang weet te keren maar succesvolle turnarounds komen helaas niet vaak voor.

Volg Nyrstar op het beursforum >>>