Aanloop Amerikaanse presidentsverkiezingen: giganten op records en volatiliteit weg

Amerikaanse presidentsverkiezingen

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn niet alleen de aandelenbeurzen opvallend kalm maar ook de volatiliteit op de obligatiemarkten en de markten voor metalen zijn op lage niveaus. Bank of America Merrill Lynch riep de GFSI Market Risk Index in het leven en deze staat op het laagste niveau sinds eind 2014. De index is een combineert verschillende spanningen in de financiële markten: de vraag naar hedging, risico’s en de wil van beleggers om risico’s te nemen. Volgens de bank is deze index beter dan bijvoorbeeld de bekende VIX index omdat het niet richt op alleen de volatiliteit van een index.

Bank of America Merrill Lynch GFSI Market Risk Index

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Misschien is het niet geheel onlogisch want wat normaal gesproken wat spanning kan brengen op de financiële markten lijkt inmiddels een gelopen race: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De laatste weken is het verschil in de peilingen tussen Hillary Clinton en Donald Trump alleen maar toegenomen, dan wel gelijk gebleven in het voordeel van Clinton. Zij had al een grote voorsprong en deze lijkt niet meer in gevaar te komen. Voor beleggers is dat goed nieuws want statistisch gezien is de beurs beter af bij een president uit het kamp van de democraten. Onderstaande grafiek is afkomstig van Huffingtonpost.com en combineert verschillende polls met elkaar tot een trendlijn voor zowel Clinton (blauw) en Trump (rood).

Amerikaanse presidentsverkiezingen Hillary Clinton Donald Trump 2016

Giganten op records

Ondanks of misschien wel dankzij de lage volatiliteit en beperkte risico’s voor dit moment bereikten een aantal giganten op de beurs all-time records. Zo bereikten begin van de week Alphabet (het moederbedrijf van Google), Facebook en Micorsoft de hoogste koersen ooit. De combinatie van ‘weinig risico’ en grote hoeveelheden cash bij grote investeerders (lees hier) kan wel eens de aanzet zijn voor een nieuwe rally op de beurzen.

Nu de komende weken weinig nervositeit verwacht hoeft te worden is het voor beleggers alleen nog uitkijken naar een mogelijke renteverhoging door de FED in december of gaan de Amerikaanse presidentsverkiezingen toch nog voor een verrassing zorgen?

Onderwerpen op het forum die u kunnen interesseren:

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.