Grote hoeveelheid cash van investeerders en invloed op de beurs

cash investeren beurs beleggen aandelen

Eerder deze week verscheen op Bloomberg het bericht dat investeerders niet zoveel cash hadden sinds de aanslagen van 11 september. Investeerders zien momenteel verschillende risico’s voor de wereldeconomie en dus ook de financiële markten. Zo zijn er zorgen over een mogelijke crash op de obligatiemarkt, een eventuele crisis in de eurozone en een afname in de globalisering. Inmiddels hebben fondsbeheerders in oktober gemiddeld 5,8% van hun portefeuilles in cash omgezet, dit was een maand eerder nog 5,5%. Het huidige niveau is vergelijkbaar met die ten tijde van het Brexit referendum eerder dit jaar. Het percentage van dit moment komt in de buurt van het niveau kort na de aanslagen op de Twin Towers van 11 september 2001.

Percentage cash investeerders beleggers beurs beurzen

Terughoudendheid onder investeerders

Bankier Michael Hartnett van Bank of America laat weten dat de groei van cashposities een teken is dat investeerders pessimistisch zijn voor de komende tijd wat betreft de financiële markten. Uit een enquête gehouden onder investeerders gaf maar liefst 18% aan dat ze vrezen voor een eventuele crash op de obligatiemarkt. De maandelijkse enquête is onder investeerders met in totaal meer dan een half biljoen dollar beheerd vermogen. Verder zijn er nog zorgen over de EU, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en een verzwakking van de globalisering.


Het laatste punt wat betreft globalisering is voor een deel te herleiden naar de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump die voorstander is van banen terugbrengen naar Amerika en vooral de eigen economie willen beschermen (protectionisme). Dit beschermen kan bijvoorbeeld door hogere importheffingen invoeren voor buitenlandse producten. Een ander zorgelijk punt dat globalisering niet ten goede komt is het beleid van centrale banken waarbij sommigen de eigen munt goedkoop willen houden of maken om zo beter te kunnen concurreren met andere landen.

Grote hoeveelheid cash is niet perse negatief

De terughoudendheid onder de investeerders staat niet gelijk aan negatief voor de beurzen. Kijken we naar de drie maanden die volgden na de aanslagen van ‘9-11’ en het Brexit referendum dan liet de S&P500 een stijging zien van 4,1% en 2,4%. Volgens analisten van Bank of America is de verklaring dat grotere hoeveelheden cash er voor kunnen zorgen dat beurzen stijgen op momenten dat ‘gevaren’ even geweken lijken. Wanneer een aantal zorgen, zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen, achter de rug zijn kunnen de beurzen misschien wel eens een korte rally meemaken.

Bezoek het beursforum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >