Dow Jones en S&P500 balanceren op steun, ‘diamond’ voor AEX en BEL20?

koers omhoog pijl

Eind 2014 wist de Dow Jones index voor het eerst in de historie de 18.000 punten te passeren en in 2015 dobberde de index enige tijd erboven. Halverwege het jaar dook de index eronder en leek het een weerstand te worden totdat in juli 2016 er overtuigend boven werd gesloten. Inmiddels komt de psychologische grens weer in beeld, zal het nu steun geven? Inmiddels heeft het 100 daags gemiddelde (MA100) geen steun meer kunnen geven en lijkt de 18.000 de volgende steun. Mocht de Dow Jones index hier ook onder weten te komen dan ligt er een sterke steun op het 200 daags gemiddelde (MA200).

Dow Jones index grafiek technische analyse 2016
Candlestick grafiek voor de Dow Jones index

De S&P500 zit in hetzelfde schuitje als de Dow Jones index, zij het niet bij een psychologische grens maar bij de horizontale lijn die in 2015 nog een weerstand was en inmiddels een steunlijn zou moeten zijn. Net als bij de Dow Jones lijkt de steun van het 100 daags gemiddelde het te begeven en moet de steunlijn rond de 2.130 punten het houden (zie onderstaande grafiek).

S&P500 grafiek technische analyse 2016
Candlestick grafiek voor de S&P500

‘Diamond’ voor AEX en BEL20?

De daggrafiek van de AEX laat een figuur uit de technische analyse zien die niet vaak voorkomt, dit is het diamantfiguur (diamond). Ondanks het diamantfiguur niet veel voorkomt wordt het wel beschouwd als betrouwbaar patroon. Dit figuur ontstaat wanneer een trend gaat keren en komt vooral voor wanneer toppen worden gevormd. Typisch kenmerk is de ruitvorm zoals die hieronder staat afgebeeld. De randen van de ruit ontstaan door de trendlijnen en kruisingen van deze lijnen onderling. In de komende weken zal duidelijk worden of de AEX nog binnen deze vorm weet te bewegen maar het kan dus een waarschuwing zijn. Verder lijkt de 450 punten het hele jaar al als een magneet te werken, de vraag is wanneer de aantrekkingskracht verdwijnt.

AEX index grafiek technische analyse diamant figuur diamond 2016
Candlestick grafiek voor de AEX index

Toeval of niet, bij de BEL20 lijkt eenzelfde formatie te ontstaan maar deze is minder duidelijk dan die bij de AEX index.

BEL20 grafiek technische analyse diamant figuur diamond 2016
Candlestick grafiek voor de BEL20

Bent u benieuwd naar meer technische analyses neem dan een kijkje op het beursforum (klik hier).

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >