Goldman Sachs geeft waarschuwing voor tegenvallende kwartaalcijfers

kwartaalcijfers

Aandelen analist David Kostin van Goldman Sachs Group verwacht een cijferseizoen waarbij de kwartaalcijfers wel eens de markten kunnen teleurstellen. Verschillende factoren die invloed hebben op de kwartaalcijfers wijzen erop dat de meeste bedrijven waarschijnlijk niet in positieve zin gaan verrassen met hun cijfers. Deze factoren zijn onder andere: economische groei van de Amerikaanse economie, de rente, de olieprijs, de dollar (ten opzichte van andere valuta) en de verwachtingen van de winst per aandeel. Deze factoren zijn terug te zien in onderstaande tabel.

Goldman Sachs verwachtingen voor kwartaalcijfers
Variabelen die invloed hebben op kwartaalcijfers, bron: Goldman Sachs Global Investment Research

Alcoa trapt af

Traditiegetrouw trapt Alcoa het nieuwe cijferseizoen af als één van de bekende namen op de beurs. De cijfers van Alcoa vielen slecht bij belegger en het aandeel verloor maar liefst meer dan 11% aan beurswaarde. Analisten hadden een hogere winst per aandeel en omzet verwacht. Er werd minder omzet behaald dan hetzelfde kwartaal in 2015 en door lagere kosten viel de winst hoger uit dan een jaar geleden. De tegenvaller komt nogal ongelegen aangezien Alcoa zich opsplitst vanaf 1 november in een tak die onderdelen maakt voor de luchtvaartindustrie en de auto-industrie en een tak die zich toespitst op de productie van aluminium en winning van bauxiet.


De invloed van olie en rente op kwartaalcijfers

De jaar-op-jaar daling van de olieprijs is doorgaans positief voor voor veel bedrijven omdat een lagere olieprijs voor veel bedrijven een lagere kostenpost is dan een jaar geleden. Daarentegen drukt het wel de gecorrigeerde winst per aandeel voor de S&P500 aangezien de energiesector minder inkomsten heeft door de lagere olieprijs. De kans is dus groot dat bijvoorbeeld oliemaatschappijen met minder goede kwartaalcijfers komen dan een jaar geleden. Een andere factor met veel invloed op de beurs is de daling van de rente (jaar-op-jaar), dit zal invloed hebben op de winsten van financials (banken en verzekeraars).

Defensieve aandelen

Mochten de kwartaalcijfers inderdaad overwegend tegenvallen dan verwacht Kostin druk op de aandelenmarkten en beleggers zullen hun toevlucht zoeken naar defensieve sectoren. Om minder bloot te staan aan risico’s en onzekerheid in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen defensieve aandelen een aantrekkelijk toevluchtsoord zijn.

Bezoek het beursforum >>>