FTSE100 index heeft record in zicht mede door goedkope pond

Uitslag van het Brexit referendum

Britse aandelen hebben een nieuw record in zicht nadat er vooral steun kwam uit de hoek van de grondstoffen- en energiesector. De FTSE-100 index sloot op 7.097,50 punten en hiermee werd het record uit april 2015 benaderd toen de index intraday boven de 7.100 punten wist te komen. De energiesector kreeg een impuls doordat de Russische president Poetin zinspeelde om de olieproductie te beperken. De olieprijs steeg hierdoor en trok automatisch aandelen als die van Shell (+2,8%) en BP (+1,7%) mee. De mijnbouwers Rio Tinto Group en BHP Billiton stegen beiden meer dan 2%.

FTSE100 index krijgt record in zicht

FTSE100 index in de ban van grondstoffen en pond

Onder de ontwikkelde markten presteert de FTSE100 index dit jaar het beste met een stijging van 13,7%. Vergelijken wij dit met de Amerikaanse beurzen dan blijven die veel achter: Dow Jones +5,3%, Nasdaq +5,9% en de S&P500 +6,6%. Een blik dichter bij huis op de BEL20 en de AEX geven resultaten van -4,0% en +3,0%, in de onderstaande grafiek zijn de 3 indexen tegen elkaar uitgezet.

FTSE100 index vergeleken met de AEX en BEL20
FTSE100 index vergeleken met de AEX en BEL20

Er moet wel een kanttekening worden gemaakt want de rally dit jaar voor de FTSE100 index is er met name door de Britse pond. De Britse Pond daalde sinds begin dit jaar met bijna 20% en kijken we naar de notering van Unilever in Londen (GBP) en naar die van Amsterdam (EUR) dan is die in Londen gestegen met 28% tegen net geen 2% in Amsterdam. U had dus beter aandelen Unilever op de Londense beurs in bezit kunnen hebben maar het vertekende beeld wordt grotendeels veroorzaakt door de daling van de pond. Een ander voorbeeld is Shell dat in Londen dit jaar met 44% steeg en in Amsterdam met ruim 11%, was de pond niet zoveel gedaald dan was het verschil in stijging van de aandelenkoersen veel minder groot.


Omzet buiten Groot Brittannië

De zwakkere pond is goed nieuws voor veel bedrijven uit de FTSE100 index aangezien maar liefst 78% van de omzet van bedrijven uit deze index van buiten Groot Brittannië komt. De vraag naar diensten en producten neemt toe aangezien afnemers uit de rest van de wereld nu minder kwijt zijn voor de diensten en producten. Analisten zijn dan ook positief over de winstverwachtingen van de FTSE100 bedrijven, zo werd de gemiddelde winstverwachting met bijna 5% verhoogd.

Bezoek het beursforum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >