Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Beginnen met beleggen met Knab Gemaksbeleggen
Beginnen met beleggen met Knab Gemaksbeleggen

defensief beleggen

Vrijwel iedereen spaart maar met de lage rentes van tegenwoordig komt dit er op neer dat uw geld minder waard wordt. Een deel van de daling in koopkracht (ook wel geldontwaarding genoemd) komt doordat de inflatie hoger is dan de rente op uw spaargeld. Een goed alternatief, met historisch gezien een hoger rendement dan sparen, is beleggen. Is beleggen niet moeilijk en alleen weggelegd voor wie veel kennis van beleggen en een flink vermogen heeft? Met Knab Gemaksbeleggen is het mogelijk om zelf een portefeuille samen te stellen of uit de vijf modelportefeuilles te kiezen. De stap naar beleggen is zo minder groot en de risico’s worden beperkt bij voldoende spreiding.

LET OP! KNAB Gemaksbeleggen stopt per december 2017. Wilt u beleggen en zoekt u een goede broker? Bekijk onze selectie en vraag informatie aan: Beursig.com Brokeroverzicht

Beginnen met beleggen

Beleggen doet u niet met geld dat op korte termijn nodig is, beleggen is voor de lange termijn (in tegenstelling tot speculeren) en om risico’s te beperken zorgt u voor voldoende spreiding. Gokt u op één paard en gaat dit mis dan kan dit veel invloed hebben op uw portefeuille, denk maar eens aan BP met de olieramp in de Golf van Mexico of het schandaal bij Volkswagen met de sjoemelsoftware. Omdat beleggen voor de lange termijn is wilt u risico’s beperken maar een hoger rendement behalen dan met sparen. Beleggers hebben verschillende doelen en elk met een eigen tijdshorizon zoals het aflossen van een hypotheek, sparen voor de studie van kinderen of het pensioen.

Knab maakt het de (beginnende) belegger makkelijk door vijf modelportefeuilles aan te bieden, elk met een bepaald risicoprofiel en verwacht rendement. Rendement en risico gaan vrijwel altijd hand in hand en de keuze voor de zeer defensieve portefeuille zal naar verwachting minder rendement opleveren dan de zeer offensieve portefeuille. Het risico met de zeer defensieve portefeuille is dan vanzelfsprekend ook lager dan die van de zeer offensieve portefeuille. Onderstaande tabel geeft aan welke risicoprofielen er zijn voor de modelportefeuilles met het bijbehorend verwacht rendement.

Knab Gemaksbeleggen Modelportefeuilles

Periodieke of eenmalige inleg

Knab Gemaksbeleggen maakt het mogelijk om te kiezen tussen een periodieke of eenmalige inleg. Voor wie periodiek sparen gewend was is de periodieke inleg een handige functie zodat er maandelijks, elk kwartaal of elk jaar een inleg is in uw portefeuille. Wilt u eenmalig een inleg doen dan is dat natuurlijk geen probleem. Een periodieke inleg kan al vanaf elk gewenst bedrag. Het voordeel van een gespreide inleg in bijvoorbeeld één van de modelportefeuilles is dat u zo voorkomt dat u op een top in één keer uw aankopen doet. Dalen de beurzen en dan waarschijnlijk ook uw beleggingen dan is er misschien niet meer de mogelijkheid om de gemiddelde aankoopprijs te verlagen. Kunt u aankopen spreiden dan voorkomt u dat u de aankopen deed op een top, daalt de beurs dan kunt u voor dezelfde inleg meer aandelen, obligaties, etc. kopen. De onderstaande afbeelding verduidelijkt het maandelijks investeren.

Knab Gemaksbeleggen periodieke inleg

Ervaring met Knab Gemaksbeleggen

Afgelopen dinsdag deden wij een eerste transactie en de komende maanden volgen meer transacties. De eerste stap was een eenmalige inleg kiezen van de gekoppelde Knab rekening, hierna volgt de keuze hoe deze inleg belegd moet worden. Orders voor de modelportefeuilles worden wekelijks op dinsdag verwerkt, op de dinsdag zelf moet een order voor 10:00 zijn doorgevoerd.

Er is keuze uit de voorbeeldportefeuilles en zelf gekozen beleggingen. In ons geval kozen wij voor een eerste inleg in de voorbeeldportefeuille ‘defensief’. De komende maanden kan er op de beurs nervositeit komen door de Amerikaanse verkiezingen en een eventuele renteverhoging door de FED (Amerikaanse centrale bank). Elke stap binnen het account van Gemaksbeleggen is eenvoudig. Daarnaast zijn de overzichten van de modelportefeuilles overzichtelijk qua risicoprofiel, spreiding en waarin belegd wordt (zie onderstaande afbeelding). Het is wel wennen dat de navigatiebalk onderaan de website staat.
Knab Gemaksbeleggen voorbeeldportefeuilles

In bovenstaand overzicht van de modelportefeuille staat de verdeling in percentages, in een volgende review laten wij u meer details en mogelijkheden zien binnen de (model-)portefeuille. Elk van de vijf modelportefeuilles is samengesteld uit trackers (klik hier voor meer informatie over trackers), elk met een andere verdeling tussen: aandelen van ontwikkelde markten en opkomende markten, vastgoed, bedrijfsobligaties, staatsobligaties en kortlopende obligaties. De verschillen in verdeling zorgen voor de verschillen in risico en verwacht rendement.

Knab Gemaksbeleggen overzicht Modelportefeuilles

Voordelen op een rij

Het product is ideaal voor wie de stap naar beleggen wil maken en voor wie al ervaring heeft met beleggen kan het een goede aanvulling zijn op de portefeuille om (risico’s) te spreiden.

  • De vijf modelportefeuilles nemen u zorgen uit handen, u hoeft niet veel kennis te hebben van beleggen en ook niet zelf voor een goede spreiding te zorgen.
  • Dagelijks uw beleggingen in de gaten houden hoeft niet want door de spreiding hoeft u normaal gesproken geen extreme uitschieters te verwachten.
  • Was u al gewend om maandelijks een bedrag te sparen, dit kan net zo eenvoudig met Knab Gemaksbeleggen in combinatie met een periodieke inleg per maand, kwartaal of jaar. Uw inleg wordt belegd zoals uzelf heeft aangegeven.
  • U hoeft niet een groot vermogen te hebben om te kunnen beleggen, de periodieke inleg kan al vanaf elk bedrag dat u wenst in te leggen.
  • Nog niet eerder genoemd maar wel belangrijk om te weten zijn de lage kosten. De servicekosten bedragen slechts 0,5% per jaar over het belegde vermogen.

Bent u al enthousiast geworden? Bezoek dan de website van Knab en volg ook zeker onze blogs over Knab Gemaksbeleggen in de komende maanden. In de volgende blogs gaan wij dieper in op het product en geven wij een tussenstand van de modelportefeuille.

DEGIRO LYNX Binck Bolero
Aandelen ING à €1.000 €2,30 €6,00 €8,00 €7,50
Aandelen Inbev €10.000 €5,00 €6,00 €16,00 €15,00
Turbo à €1.000 €2,30 €5,40 €8,00 €7,50
1 calloptie AEX €0,95 €0,99 €2,75 €3,00
Beleg met lage tarieven, klik voor meer informatie

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.