Beleggen in uitzenders is inspelen op economische groei

beleggen in uitzenders

Eén van de sectoren die sterk afhankelijk is van economische ontwikkelingen is de uitzendbranche. In de afgelopen decennia is de populariteit van uitzendwerk vooral toegenomen doordat bedrijven op deze manier een flexibele schil kunnen opbouwen (en net zo makkelijk weer kunnen afbouwen). Wanneer er een pril economisch herstel is kunnen bedrijven makkelijk personeel aannemen op uitzendbasis. Een groot deel van de werkgelegenheid is inmiddels ook toe te schrijven aan de uitzendbranche.


Vraag naar uitzendkrachten blijft groeien

In Nederland kwam de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) met het persbericht over een verdere toename van de vraag naar uitzendkrachten. Uit cijfers van de brancheorganisatie blijkt dat over de afgelopen periode (weken 33 t/m 36) 6% meer uren is gewerkt dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei van de uitzenders groeide zelfs met 7%. Koploper was de administratieve sector waar een stijging van 9% werd gemeten, in de industriële sector was er een groei van 5% en voor de technische sector was er een kleine daling van -2%.

De groei in gewerkte uitzenduren is geen garantie voor de toekomst. Wanneer bijvoorbeeld de economie stagneert of gaat krimpen dan is het ook de sector die het als één van de eersten zal merken. Daarnaast kunnen politieke invloeden veel invloed hebben op de beurskoers van uitzenders. Een duidelijk voorbeeld is het Brexit referendum dat in juni 2016 plaats vond. De grootste uitzender van Nederland en de op één na grootste uitzender ter wereld (na het Zwitserse Adecco) verloor na het referendum maar liefst een vijfde van de beurswaarde (zie onderstaande grafiek). Beleggers deden het aandeel in de verkoop en niet vanwege de omzet uit Groot Brittannië want dit bedraagt amper 5% van het totaal maar de onzekerheid van de gevolgen van de Brexit op de rest van Europa deed beleggers besluiten te verkopen. Beleggen in uitzenders is dus niet zonder risico omdat deze sector heftig kan reageren op macro-economische ontwikkelingen.

beleggen in uitzenders aandeel koers grafiek Randstad 2016

Een andere grafiek die duidelijk maakt wat het verband is tussen de staat van de economie en de uitzenders is de onderstaande, hierin is het aantal uitzenduren uitgezet naast het BBP-volume. De ups and downs (conjuctuur) van de economie zorgt ervoor dat flexibele krachten snel worden aangenomen bij een (pril) herstel, zo gauw de economie weer stagneert worden de flexcontracten snel ontbonden of lopen ze af en worden niet verlengd.

beleggen in uitzenders verband tussen economie en uitzenduren

Beleggen in uitzenders

Op de Amsterdamse beurs hebben een aantal bekende uitzenders een notering, denk hierbij aan onder andere Randstad, Brunel, DPA Group (een relatief kleine speler in deze markt) en USG People. Laatsgenoemde zal echter niet lang nog een notering hebben aangezien het Japanse Recruit het bedrijf heeft overgenomen. Buiten Nederland zijn er nog grote spelers zoals het Zwitserse Adecco (de ‘nummer 1’ van de wereld) en het Amerikaanse Manpower.

Wilt u inspelen op economische groei dan is beleggen in uitzenders een optie. Let wel op dat de beurskoersen niet alleen afhankelijk zijn van macro economische ontwikkelingen maar ook van politieke invloeden.

Bezoek het beursforum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >