Chindia, de motor van de wereldwijde vraag naar goud!

Goudprijs goud bar bars

Goud kent na een aantal jaren van dalingen eindelijk weer een opgaande trend. 2016 lijkt zoals al eerder beschreven nog steeds de goudprijs zéér gunstig gestemd te zijn. De prijs van het edelmetaal staat op dit moment ruim 23 procent hoger ten opzichte van de prijs van de eerste handelsdag van dit jaar. Zie dat maar eens te bereiken met aandelen of een spaarrekening! Er is een partij in de markt die zorgt voor een enorme vraag naar fysiek goud: Chindia. China en India zijn een ware veelvraat als het gaat om fysiek goud, en is een goede graadmeter om te bekijken hoe de goudmarkt zich beweegt.

Goud voor juwelen of als investering

China en India behoren tot de snelst groeiende economieën van dit moment. De vraag naar fysiek goud in beide landen is enorm, enerzijds om te gebruiken als een investering, anderzijds om te verwerken in juwelen. In China en India zijn juwelen een statussymbool. Nu het er economisch voor de wind gaat, schaffen steeds meer mensen ook juwelen aan om te laten zien hoe goed ze het hebben.

Daarnaast begint in India binnenkort het Diwali festival, waarna in China het traditionele trouw seizoen begint. Bij een gemiddeld huwelijk in China wordt tussen de 0,7 en 70 troy ounce aan goud gekocht, om te gebruiken in juwelen of als onderdeel van de bruidsschat. Tijdens het Diwali festival koopt de bevolking van India ook veel juwelen, voornamelijk om cadeau te doen naasten en geliefden Maar hoe groot is de vraag nu eigenlijk van China en India ten opzichte van de wereldwijde vraag?

Investering

De wereldwijde vraag naar fysiek goud als investering was het afgelopen kwartaal 211,6 ton. China en India zorgen volgens de laatste cijfers van het World Gold Counsil voor 34,6% van deze vraag. China heeft een vraag van 40,2 ton en India van 33,1 ton.

Juwelen

Voor wat betreft de vraag naar goud voor het gebruik in juwelen zorgen China en India voor een nóg groter percentage van de totale wereldwijde vraag. De totale vraag naar goud voor verwerking in juwelen was het afgelopen kwartaal 444,1 ton. China en India zijn met respectievelijk 143,5 en 97,9 ton verantwoordelijk voor 54,3% van de vraag!

Goud als investering en goud voor juwelen

Bevolkingsgroei zorgt ook toenemende vraag

Niet alleen de cultuur en festivals zorgen voor een enorme toename in de vraag naar goud, maar ook de bevolkingsgroei in zowel China en India zorgen er indirect voor dat de vraag naar goud aan het toenemen is. 40 procent van de totale bevolking leeft in Chindia, waardoor indirect het aantal mensen wat vraag heeft naar goud ook hoger ligt dan in andere delen van de wereld:

bevolking-china-en-india-ten-opzichte-van-daarbuiten

Welke invloed hebben deze landen op de goudprijs?

Door de gigantische vraag van beide landen naar goud en de beperkte groei in de mijn activiteiten, loopt de goudprijs mede door Chindia langzaam op. Als we daarbij ook nog het beleid van onder andere de Chinese en Russische Centrale Banken meenemen in de analyse, is het duidelijk dat het aanbod in de markt niet groot genoeg is om te voldoen aan de vraag. Gezien de toekomstige ontwikkelingen in de Chindia regio lijkt het er voorlopig niet op dat de prijs van goud zal gaan dalen, mede door de aanhoudende sterke vraag en het opkomende festival en huwelijk seizoen!

Kortom: Chindia, de motor van de wereldwijde vraag naar goud!

Direct het laatste beursnieuws: