Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Aandeel Ahold Delhaize trekt niks aan van onrust achter de schermen

aandeel Ahold Delhaize

In 2015 kondigden de supermarktconcerns Ahold en Delhaize een fusie aan en deze fusie zou gaan zorgen voor een bedrijf met maar liefst 6.500 winkels, 350.000 werknemers en 50 miljoen wekelijkse klanten. De belangrijkste reden tot de fusie waren kostenbesparingen, door de fusie hoopt Ahold Delhaize jaarlijks 500 miljoen euro te kunnen besparen. Deze kostenbesparingen zouden met name moeten komen door gezamenlijke inkoop maar inmiddels zorgen de besparingen voor onrust achter de schermen. Voorlopig lijkt het aandeel Ahold Delhaize er niks van aan te trekken.

Overhoop met leveranciers


Nadat de Nederlandse levensmiddelenvereniging FNLI en de Belgische belangenvereniging BABM klachten indienden over de handelspraktijken van Ahold Delhaize volgt inmiddels ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) in België met een dreigement om op te roepen tot een boycot van de supermarktketen Ahold Delhaize. Voor de organisaties is het minder willen betalen aan leveranciers en eventueel met terugwerkende kracht een doorn in het oog. De Code Eerlijke Handelspraktijken schrijft in Nederland voor dat contracten nagekomen moeten worden en afgesproken prijzen niet met terugwerkende kracht mogen worden aangepast. Voor een supermarktketen als Ahold Delhaize is dit een makkelijk pressiemiddel omdat de leverancier anders geen afzet heeft.

Momenteel koopt Ahold Delhaize in Nederland in met een korting tot 15% in vergelijking met het Belgische deel. Nu wil de retailer dit rechttrekken en volgens signalen zelfs met terugwerkende kracht tot begin 2016. Boeren maken zich ook ongerust omdat zij beperkte marges hebben en zij vrezen prijsdalingen door de producenten wanneer dezelfde producenten op hun beurt weer prijsverlagingen krijgen voorgeschoteld van Ahold Delhaize. In Nederland is daarnaast ook onenigheid franchise-ondernemers van Albert Heijn, zij willen profiteren van de inkoopvoordelen en andere opbrengsten van Albert Heijn. Om hun gelijk te halen is inmiddels de stap naar de rechtbank gemaakt.

Aandeel Ahold Delhaize

Op de beurs presteert het aandeel Ahold Delhaize goed (zie onderstaande grafiek, de blauwe lijn), zelfs een pak beter dan de indexen waarin het een hoofdnotering heeft. Sinds begin dit jaar steeg het aandeel Ahold Delhaize met +7,3% en dat is in vergelijking met de AEX +1,9% en zeker met de BEL20 -3,6% een betere prestatie. Of de koers nog hinder gaat ondervinden van de onrust is nog maar de vraag maar de uiteindelijke besparingen door de fusie lijken in ieder geval voor een deel op een andere plek terecht te komen.

Bespreek Ahold Delhaize op het beursforum >>>

aandeel Ahold Delhaize in vergelijking met de AEX en BEL20Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >