Beurzen in de ban van aanstaande renteverhoging

koers omhoog pijl

Afgelopen weekend werd hier een korte update geplaatst over het technische beeld van de S&P500, waarschijnlijk de belangrijkste beursindex ter wereld. De afgelopen beursdagen domineerden uitspraken over een mogelijke renteverhoging in Amerika de beurzen wereldwijd. Was het eerder nog FED bestuurder Eric Rosengren die beleggers angst aanjaagde zo leek na het weekend weer allemaal in orde. Waar de Amerikaanse beurzen voor het weekend nog sloten met verliezen van -2,45% voor de S&P500, -2,13% voor de Dow Jones en -2,55% voor de Nasdaq zo was er een herstel na het weekend van een opening rond de -1% naar een slot van om en nabij de +1%. FED bestuurder Rosengren zorgde voor de onrust door te zeggen dat de Amerikaanse centrale bank een renteverhoging niet veel langer meer kan uitstellen.


Focus op renteverhoging in Amerika

Speculaties over wanneer en hoe hoog de volgende renteverhoging in Amerika zal zijn houden beleggers al lange tijd bezig. De president van de Federal Reserve, Janet Yellen, liet in juni nog weten dat het Brexit referendum één van de redenen was om de rente nog niet te verhogen. Enkele weken geleden waren beleggers nog opgelucht met een tegenvallend banencijfer in Amerika, het aantal nieuwe banen was minder dan verwacht maar dat maakte een renteverhoging op korte termijn onwaarschijnlijker. Onderstaand overzicht laat zien dat de kans op een renteverhoging in Amerika het grootste is in december (55,7%), de kans op een renteverhoging in september of november is niet groot (20,0% tegen 26,9%).

renteverhoging Amerika

Technische analyse S&P500

In juli brak de S&P500 nog door de horizontale lange termijn weerstand en hierdoor werden nieuwe records gebroken. Deze lijn met toppen gevormd in mei tot en met juli 2015 werd na het doorbreken een steunlijn. Vrijdag 9 september dook en sloot de index nipt onder deze steunlijn rond de 2.130 punten. Maandag veerde de index nog op vanaf deze lijn maar een dag later volgde weer een slot onder deze lijn. Het is uitkijken naar het slot op weekbasis en bij een slot onder de 2.130 punten is het technische beeld verzwakt. Overigens verzwakte het technische beeld voor de S&P500 al omdat de MA-50 lijn neerwaarts werd doorbroken. Het 50 daagse gemiddelde (Moving Average 50 days) zou normaal gesproken steun geven maar deze hield het niet meer. Naast de horizontale lange termijn steun komen nu nog twee steunen in beeld: MA-200 (het 200 daags gemiddelde) en de diagonale lange termijn steun. De diverse lijnen zijn in onderstaande grafiek aangegeven (klik op de afbeelding voor een grotere weergave).

Technische analyse beurs S&P500 september 2016
Technische analyse S&P500

In ieder geval heeft de BEL20 dit jaar nog niet hoger kunnen sluiten dan de laatste handelsdag van vorig jaar en is de AEX de winst op enkele tienden van een procent na weer kwijt. Dat september statistisch gezien niet een al te beste maand is speelt psychologisch misschien ook mee en het is nu afwachten of de belangrijkste beursindex steun weet te vinden of dat er een correctie volgt.

Bezoek het beursforum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >