Beurswaarde van Apple daalt ruim 15 miljard, beleggers teleurgesteld

apple iphone 7 air pods beurswaarde van apple

Apple presenteerde op het Apple event een aantal nieuwe producten maar beleggers werden er niet enthousiast van. Zoals verwacht werd de iPhone 7 aangekondigd die niet alleen stofbestendig maar ook waterbestendig zal zijn. Een nieuwe en snellere Apple Watch (eveneens waterbestendig) en oordopjes genaamd AirPods werden ook gepresenteerd. Ondanks een flitsende presentatie van de nieuwe producten waren beleggers niet enthousiast en daalde de beurswaarde van Apple een dag later flink.

Don’t blink…

In een nog geen 2 minuten durend filmpje kunt u de nieuwe producten van Apple bewonderen. Zo heeft de iPhone 7 een razend snelle processor, een scherp retina HD beeldscherm, de langste accuduur tot nu toe voor een iPhone, een 12 megapixel camera maar geen jackplug-aansluiting meer zoals men al decennia lang kent voor de aansluiting van een koptelefoon of oordopjes. Of dit handig is valt nog te betwijfelen want de ‘nieuwe’ oordopjes met de catchy naam AirPods zijn draadloos en voor wie toch graag een ouderwetse aansluiting wenst kan er gebruik gemaakt worden van een adapter.

https://www.youtube.com/watch?v=GeoUELDgyM4#action=share

Ondanks dat het flitsende filmpje met veel nieuwe functies en specificaties is er weinig revolutionairs aan de nieuwe iPhone 7. Concurrenten zoals Sony en Samsung hebben bijvoorbeeld al langere tijd een waterbestendig toestel waarvan de waterbestendigheid van de 2,5 jaar oude Samsung Galaxy S5 vergelijkbaar is met de nieuwe iPhone 7. Met verbazing werden de nieuwe oordopjes genaamd AirPods ontvangen, draadloos, oplaadbaar, mooi design (volgens Apple) en vooral prijzig. De AirPods gaan namelijk $159 kosten en de reacties op Twitter volgden al snel, een goedkoper alternatief kan natuurlijk ook…

Ook de draadloze oordopjes zijn niet vernieuwend want bedrijven als Philips en Denver hebben dit product al langer in de verkoop. Een pluspunt maar ook niet baanbrekend is de grotere opslagcapaciteit aangezien de iPhone 7 uitgevoerd zal worden in een 32GB, 128GB en 256GB uitvoering.

Zoek de verschillen tussen de nieuwe iPhone 7 en de voorganger…

Beurswaarde van Apple daalt met 15 miljard

De beurswaarde van Apple daalde een dag na het Apple event met ongeveer 15 miljard dollar. Dit komt neer op ongeveer 60% van de beurswaarde van Philips of Ahold Delhaize, bijna de gehele beurswaarde van Arcelor Mittal of tweemaal de beurswaarde van de Belgische verzekeraar Ageas. Relatief gezien viel het verlies voor het aandeel Apple mee want aan het einde van de beursdag noteerde het aandeel -2,6% lager. Of Apple de teruglopende verkopen van de iPhone kan opvangen is maar zeer de vraag terwijl dit het best verkochte product van Apple is.

aantal-verkopen-van-de-iphone
Aantal verkopen van de iPhone in miljoenen (bron: Statista.com)

Nintendo stijgt door Apple event

Het frappante was dat niet het aandeel Apple wist te profiteren van het Apple event maar dat het juist een ander technologiebedrijf was dat de aandacht trok. Zelfs het aandeel Nike reageerde niet op de aangekondigde samenwerking met Apple. Tijdens het event werd bekend gemaakt dat het spel Super Mario Run beschikbaar wordt gesteld voor de iPhone vanaf december. Het aandeel Nintendo steeg maar liefst 13% door het nieuws terwijl het de afgelopen maanden al flink in de belangstelling stond vanwege de lancering van Pokémon Go.

Volg Apple op het beursforum >>>

 


Direct het laatste beursnieuws: