Pizza.be gaat naar de beurs met het aandeel Takeaway.com

aandeel takeaway.com thumbnail

Takeaway.com, onder meer bekend van Pizza.be en in Nederland Thuisbezorgd.nl wil op korte termijn naar de beurs. Met de beursgang wil eigenaar Jitse Groen het bedrijf schuldenvrij maken en zorgen voor verdere groei, met name in Duitsland. Er zullen naar verwachting voor 175 miljoen euro nieuwe aandelen worden uitgegeven plus een nog onbekend aantal aandelen van de huidige aandeelhouders gaat in de verkoop. Met de beursgang zou de waardering van Takeaway.com uitkomen op ongeveer 1 miljard euro. Het nieuws komt overigens niet heel onverwachts aangezien Bloomberg eerder dit jaar al aandacht gaf aan een mogelijke beursgang van Takeaway.com. Wat een aandeel Takeaway.com gaat kosten is nog niet bekend.

Concept

Het concept van Takeaway.com is eenvoudig en enigszins vergelijkbaar met Airbnb en Uber al zitten de laatste genoemden in een andere branche. Bij Pizza.be en Thuisbezorgd.nl kunnen klanten via de website of app eten bestellen bij een horecagelegenheid in de buurt waarna het eten in ongeveer 30 minuten bezorgd wordt. Net als Airbnb (voor overnachtingen) en Uber (alternatief voor de taxi) brengt Takeaway.com klant en verkoper bij elkaar dankzij een dienst in de vorm van een website en app.


In 2000 werd het bedrijf opgericht toen Jitse Groen nog student was, inmiddels is hij de eigenaar van een bedrijf met 900 werknemers en zijn ze actief in onder andere België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Polen. Per maand verwerkt Takeaway.com maar liefst 1 miljoen bestellingen waarbij het een commissie van circa 10 procent ontvangt. Inmiddels zijn al ruim 30.000 restaurants aangesloten bij Takeaway.com en het lijkt erop dat afhaalrestaurants bijna niet meer zonder kunnen. Zo heeft Thuisbezorgd.nl in Nederland maar liefst een marktaandeel van 90 procent gemeten naar het aantal bestellingen.

Concurrentie

Takeaway.com behoort tot de top vijf van grootste bestelwebsites ter wereld die het mogelijk maken om bij diverse restaurants in de omgeving eten te bestellen. Andere grote spelers op deze markt zijn het Duitse Delivery Hero en het Engelse Just Eat dat al een beursnotering heeft. Takeaway.com trok zich recent nog terug uit het Verenigd Koninkrijk dat de thuisbasis van Just Eat is. Het Britse onderdeel werd verkocht aan Just Eat en op zijn beurt nam Takeaway.com de Nederlandse en Belgische activiteiten over van Just Eat. De beursgang van Just Eat kan na bijna 2,5 jaar een succes genoemd worden aangezien de koers al een verdubbeling liet zien (zie onderstaande grafiek).

grafiek beurskoers just eat aandelen takeaway
Koersgrafiek van Just Eat sinds de beursgang

Groei

Door de focus op een snelle groei is het bedrijf nog niet winstgevend, zo maakte het bedrijf in zowel 2014 als 2015 verlies. De stormachtige groei komt onder meer door overnames maar ook door veel adverteren. Het adverteren zal zich op den duur terugbetalen aangezien de kosten gelijk blijven maar de omzetten verder zullen stijgen.

Voor bedrijven als Takeaway.com is er veel potentieel aangezien slechts 15 procent van de consumenten gebruik maakt van diensten als Pizza.be en Thuisbezorgd.nl. In 2015 werden maar liefst 34 miljoen bestellingen gedaan met een waarde van 651 miljoen euro, dit zorgde voor een omzet van meer dan 76 miljoen euro. De groeidoelstellingen zijn ambitieus want de komende jaren mikt het bedrijf op een jaarlijkse groei van minimaal 25 procent.

Verwachting voor het aandeel Takeaway.com

Het bedrijf is ambitieus en begeeft zich in een markt die sterk kan groeien maar het blijft de vraag of dit zich zal vertalen in de waarde van het aandeel Takeaway.com. Zo is er rekening te houden met concurrentie, mogelijke verzadiging van de markt en wat te denken van de ambitieuze groeidoelstellingen die misschien niet gehaald worden? Een aantal financiële details bracht Takeaway.com naar buiten met een persbericht en het prospectus voor de beursgang zal op korte termijn verschijnen. Na het publiceren van het prospectus en de prijsvork van de uitgifteprijs kan een inschatting worden gemaakt of het de moeite is om mee te doen met de beursgang. Als het aandeel Takeaway.com hetzelfde traject als dat van concurrent Just Eat gaat volgen hoeven beleggers niet te twijfelen maar “There ain’t no such thing as a free lunch”.

Volg het aandeel Takeaway.com op het forum >>>

Disclaimer: bovenstaand artikel is geen advies in de zin van kopen, houden of verkopen en is louter informatief.


Beleggers besparen honderden
euro’s met de juiste broker:

– Zeer lage tarieven

– Gratis beleggingstips

– Educatieve programma’s