Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Renteverhoging lijkt verder weg, beleggers reageren enthousiast

Amerikaanse economie renteverhoging in Amerika

Ondanks een tegenvallend Amerikaans banencijfer bereikten veel Europese beurzen de hoogste stand van dit jaar. Reden van de stijging van de Europese beurzen is dat de kans op een renteverhoging in de VS vrijwel zeker niet in september zal plaatsvinden. Gek genoeg zou dit macrocijfer normaal gesproken voor een daling hebben gezorgd maar beleggers lijken voorlopig opgelucht omdat een renteverhoging weer een stapje verder lijkt te zijn.

Banencijfer en renteverhoging

Hoewel 151.000 nieuwe banen in augustus mooi lijkt is dat ruim lager dan de 273.000 in zowel juni als juli (zie onderstaande grafiek). Gemiddeld gingen de meeste analisten uit van 180.000 nieuwe banen dus de 151.000 was toch behoorlijk lager. Beleggers hadden er geen moeite mee aangezien de Federal Reserve een renteverhoging waarschijnlijk niet in september gaat doorvoeren.

Renteverhoging Federal Reserve FED Amerika VS
Aantal nieuwe banen per maand (bron: usatoday.com)

Voor veel FED bestuurders is het banenrapport een belangrijke indicator die zij gebruiken om wel of niet voor een renteverhoging te stemmen. De banencijfers kunnen aantonen dat de Amerikaanse economie op voldoende kracht is gekomen voor een mogelijke renteverhoging. De laatste renteverhoging in de VS dateerde van eind 2015 en de signalen worden steeds sterker voor een aanstaande renteverhoging al lijkt het nu nog even op uitstel. Onderstaande afbeelding geeft aan wat de kansen op een renteverhoging zijn tijdens de komende bestuursvergaderingen van de FED.

Kans op een renteverhoging in Amerika

De kans op een renteverhoging op 21 september is nu 32%, in november bijna 38% en in december maar liefst 61%. De algemene verwachting is dat november qua timing ongunstig is aangezien dan ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn.


Enthousiasme op de Europese beurzen

Op de Europese beurzen reageerden beleggers enthousiast en dat zorgde dan ook voor flinke stijgingen, de BEL20 en AEX dikten beiden iets meer dan 2% aan. Voor de AEX was het daarmee ook direct de hoogste slotstand van het jaar en de BEL20 bereikte dit jaar niet meer dit niveau sinds 5 januari. Kijken we naar de prestaties van beide indexen dit jaar dan blijft de BEL2o achter op de AEX, de BEL20 verloor vooralsnog -1,8% terwijl de AEX al +4,9% klom.

De komende maanden blijven beleggers vooral Amerika in de gaten houden met op 21 september het rentebesluit en op 8 november de presidentsverkiezingen. Weet u het antwoord op de volgende vraag? Is een republikeinse of democratische president beter voor de beurs? Lees hier het antwoord.

Bezoek het beursforum >>>Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >