Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Come back in september… gok er niet op!

come back in september beurs gok

De bekende beurswijsheid “Sell in May but remember to come back in September” ging ook dit jaar weer niet op en dat is de vierde maal van de laatste 5 jaar. De term vatte voorheen een statistiek samen die inmiddels achterhaald lijkt. De periode mei tot september zou opmerkelijk slechter zijn voor uw aandelenportefeuille dan de overige maanden. Nemen wij een blik op de afgelopen maanden dan waren deze erg volatiel met als hoogtepunt de aanloop en nasleep van het Brexit referendum (eind juni). Overigens waren de eerste maanden van dit jaar net zo volatiel dus beleggers zijn inmiddels wel wat gewend. Ten opzichte van de slotkoers van de eerste handelsdag in mei staan de AEX en BEL20 nu +3,3% en +4,2% hoger. Zelfs wanneer er vergeleken wordt met de hoogste slotstanden in mei dan noteren de hoofdindexen in Amsterdam en Brussel nu hoger.

Come back in september

Sell in May but remember to come back in September over de laatste 5 jaar

Zoals gezegd was er van de laatste 5 periodes ‘mei tot september’ slechts eenmaal dat de beurzen binnen dit tijdvak daalden. In 2015 was er de uitzondering toen de beurs  het maandenlang rustig aan deed en amper van de plek kwam tot augustus toen de AEX en BEL20 in korte tijd rond de 10% verloren.

Come back in september 2015

De voorgaande jaren in een vogelvlucht van 2012 tot en met 2014:

 

2012: AEX +5,96% en BEL20 +5,62%

Sell in may but remember to come back in september 2012

2013: AEX +3,25% en BEL20 +2,43%

Sell in may but remember to come back in september 2013

2014: AEX +5,16% en BEL20 +2,79%

Sell in may but remember to come back in september 2014

Come back in november

Het verlies van de beurs in 2015 in de periode van mei tot september werd ruimschoots gecompenseerd in de jaren 2012, 2013, 2014 en 2016. Kijken we een jaar verder terug in het verleden dan komen we plots een crash tegen (een daling van 20% of meer) in 2011:

Sell in may but remember to come back in september 2011

Met iets meer geduld is er statistisch gezien een beter rendement te behalen wanneer beleggers weer naar de beurs gaan als het november is. Aandelen die van november tot en met april worden verkocht brengen historisch gezien gemiddeld +4,5% meer op dan aandelen die in de overige maanden werden verkocht.

Vervolg na advertentie
Diverse onderzoekers zetten al langere tijd twijfels bij de beurswijsheid en dit komt vooral omdat de maanden september en oktober in de historie vaak slecht waren. Denk dan aan oktober in de jaren 1907, 1929, 1987 en 2008 want in die jaren bepaalde de maand oktober in grote mate het beursjaar in negatieve zin. September kent zo ook een aantal voorbeelden zoals 2001 met de dramatische gebeurtenissen met de aanslagen op de Twin Towers in New York als bekendste voorbeeld.

Wanneer de statistieken optimaal worden benut dan zou de maand september met november geruild moeten worden. Zo werd de Dow Jones index onderzocht over de laatste 50 jaar en in de periode november tot en met april steeg de index gemiddeld met +7% tegen +1% in de maanden mei tot en met oktober. Uit een peiling bleek overigens dat slechts iets meer dan 10% zich wat aantrekt van deze beurswijsheid.

Bent u benieuwd naar nog meer beurswijsheden zoals ‘Sell in May but remember to come back in September’? Lees hier dan verder: Beurswijsheid ‘Sell in May’ en 7 andere beurswijsheden

Bezoek het beursforum >>>Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >


Bekijk hier het complete overzicht >