Amerikaanse economie stemt FED tevreden

Amerikaanse economie renteverhoging in Amerika

Vicepresident van de FED (Federal Reserve), Stanley Fischer, heeft gehint op een renteverhoging in 2016 terwijl een renteverhoging kort na het Brexit referendum nog ver weg leek. Volgens de topeconoom voldoet de Amerikaanse economie bijna aan alle doelstellingen van de FED waardoor de weg naar een renteverhoging open ligt. Het monetaire beleid van de FED is vooral toegespitst op de ontwikkelingen van de Amerikaanse economie maar gebeurtenissen elders in de wereld worden nauwlettend in de gaten gehouden. Zo liet de president van de FED, Janet Yellen, kort na het Brexit referendum weten dat een renteverhoging werd uitgesteld door de mogelijke onrust die de Brexit zou veroorzaken.


Fischer deed de uitspraken in aanloop naar de toespraak die Janet Yellen later in de week zal houden. Yellen zal een toespraak houden op een jaarlijkse conferentie van centrale bankiers en beleggers kijken hiernaar uit. De algemene verwachting is dat er geen uitspraken worden gedaan die aangeven wanneer er een renteverhoging zal volgen maar zij zal wel een beeld geven van de staat van de Amerikaanse economie waarna economen een betere inschatting kunnen maken wanneer er een renteverhoging volgt.

Update 26-8-2016: Yellen liet in haar toespraak weten dat de argumenten voor een renteverhoging toenemen. De algemene verwachting is dat september nog te vroeg zal zijn, november te kort op de Amerikaanse presidentsverkiezingen zit maar dat de rentestap wel eens in december kan gaan plaatsvinden.

Herstel van de Amerikaanse economie

Een belangrijk macrocijfer is de kerninflatie die inmiddels de beoogde 2% in zicht krijgt (momenteel 1,9% op jaarbasis) en daarnaast is het goede herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt ook een factor waar de FED veel waarde aan hecht. In onderstaande rode lijngrafiek is te zien hoe het Amerikaanse werkloosheidspercentage in 2009 nog rond de 10% bedroeg en inmiddels met meer dan de helft is verminderd. De blauwe staafdiagrammen geven aan wat de toename of afname was van het aantal nieuwe banen.

Amerikaanse economie werkloosheidspercentage
Amerikaanse economie: werkloosheidspercentage

De verwachtingen voor de Amerikaanse economie zijn hoopgevend, Fischer denkt dat de Amerikaanse economie in de komende kwartalen verder zal verbeteren. Daarnaast benadrukte hij dat het negatieve effect van de duurdere dollar zal afzwakken. Amerikaanse bedrijven die veel exporteren hebben namelijk hinder van de duurdere dollar omdat hun producten in andere valuta duurder zijn geworden.

Bezoek het beursforum, klik hier >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >