ETF’s opkomende markten: deze gaven 25% rendement in een half jaar

Beurzen opkomende markten grondstoffen BRICS economie

De opkomende markten hebben een turbulente tijd gehad maar hebben een opvallend goed herstel achter de rug. Op 25 februari dit jaar plaatsten wij het artikel “Opkomende markten zijn de kans van het decennium” en de aangehaalde ETF’s presteerden bijzonder sterk in vergelijking met de AEX en BEL20. Enkele redenen voor het onder druk komen te staan van de opkomende markten waren de Amerikaanse dollar die in waarde toe nam en de grondstofprijzen die daalden. Grondstoffen hebben een sterk herstel laten zien en de Amerikaanse dollar is niet sterker geworden ten opzichte van de meeste andere valuta.

ETF’s opkomende markten verslaan AEX en BEL2o

In het eerdere artikel over de opkomende markten werden 3 ETF’s aangehaald die in beeld kwamen voor wat ‘de kans van het decennium’ werd genoemd. Deze ETF’s waren als volgt:

  • Emerging Markets ETF (ticker: VWO)
  • iShares MSCI Emerging Markets ETF (ticker: EEM)
  • Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG)

Om een duidelijk beeld te geven van de prestaties van deze ETF’s zijn deze uitgezet tegen de AEX en BEL20 vanaf 25 februari in de onderstaande grafiek. De AEX en BEL20 lieten een winst zien van 4,75% en respectievelijk 3,67% wat niet slecht is maar wat wel ver achter bleef op de selectie ETF’s opkomende markten.

ETF's opkomende markten

De keuze voor deze ‘ETF’s opkomende markten’ was met name gemaakt op omvang van de activa en de spreiding over diverse sectoren zoals (financiële) diensten, technologie en consumenten goederen. Het valuta-effect was beperkt tot ongeveer 1,5% aangezien de ETF’s in Amerikaanse dollar noteren.

Topvorming voor de ETF’s opkomende markten?

De Zwitserse zakenbank UBS waarschuwde inmiddels dat beleggers niet verblind moeten raken door het sterke halfjaar voor de opkomende markten. De stijging weerspiegeld volgens de bank niet de verwachting van de economische groei in deze landen. De onderstaande grafiek laat de economische groei van de opkomende markten zien (EM = emerging markets) en die van de ontwikkelde economieën (DM = developing markets). De gestippelde lijnen geven de verwachtingen van de economische groei aan.

economische groei opkomende markten

Inspelen op een daling

Verwacht u dat de opkomende markten voorlopig het beste hebben gehad en dat er een daling volgt dan zijn deze twee ETF’s interessant om hierop in te spelen:

  • ProShares Short MSCI Emerging Markets (ticker: EUM)
  • Direxion Daily Emerging Markets Bear 3X Shares (ticker: BMV:EDZ)

De eerste is voor de meeste beleggers toegankelijker aangezien de koers op moment van schrijven ca. $24 is tegen een koers van ca. $425 voor de tweede ETF. Daarnaast is het risico van de tweede ETF groter aangezien er een hefboom van 3 is toegepast.

Bespreek opkomende markten en hun aandelen op het forum >>> 

Disclaimer: bovenstaand artikel is informatief en kan niet worden opgevat als beleggingsadvies in de zin van kopen, houden of verkopen

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.