Offensief of defensief beleggen, wat past het beste bij u?

defensief beleggen

Wanneer u begint met beleggen moet u zichzelf afvragen welk risicoprofiel het beste bij u past. Ook beleggers met de nodige jaren aan ervaring moeten af en toe stil staan bij welk risicoprofiel het beste aansluit bij de persoonlijke situatie. Deze persoonlijke situatie hangt van een aantal factoren af, hoe lang kunt u het beoogde bedrag waarmee u gaat beleggen missen, welk beleggingsdoel heeft u en kunt u goed omgaan met emoties die bij het beleggen komen kijken? Een factor die ook per persoon afhangt is de tijd die u wilt besteden aan het bijhouden/volgen van uw beleggingen. Naast het maken van een beleggingsplan (lees hier meer) is het bepalen van het juiste risicoprofiel één van de eerste stappen voor elke belegger: wilt u offensief of defensief beleggen?

defensief beleggen risico rendement risk return
Het risico en rendement tussen offensief en defensief beleggen schematisch weergegeven

Risicoprofielen

Vrijwel iedere bank heeft de mogelijkheid om te toetsen welk risicoprofiel het beste aansluit bij u. Deze profielen zijn te verdelen in 6 categorieën, uiteenlopend van zeer defensief tot zeer offensief. Bij elk risicoprofiel hoort een mogelijk risico en rendement, een selectie van vermogenscategorieën en een beleggingshorizon. Onderstaand overzicht geeft de verschillende risicoprofielen tussen offensief en defensief beleggen aan.

De zeer defensieve belegger – dit is een belegger die meer rendement wil dan een spaarrekening oplevert maar die daarnaast risico’s wilt vermijden. Natuurlijk zal beleggen risico’s met zich mee brengen maar daarvoor zal vooral belegt worden in de vermogenscategorieën obligaties en liquiditeiten. Een minimale tijdshorizon is hiervoor twee jaar.

De defensieve belegger – dit profiel is geschikt voor wie meer tijd heeft om zijn of haar beleggingen te volgen en meer risico durft te nemen. De portefeuille voor dit type belegger richt zich vooral op liquiditeiten en obligaties, een beperkt deel gaat naar aandelen en mogelijk ook alternatieve beleggingen. De tijdshorizon voor de defensieve belegger is minimaal 5 jaar.


De matig defensieve belegger – iets meer risico nemen dan de twee voorgaande profielen en een wat langere tijdshorizon passen bij deze belegger. De verdeling tussen obligaties en aandelen komt wat meer in evenwicht maar nog steeds met het zwaartepunt naar obligaties. Deze belegger heeft een tijdshorizon van minimaal 7 jaar.

De matig offensieve belegger – deze belegger is doorgaans meer ervaren en weet welke risico’s aandelen met zich mee kunnen brengen naast de mogelijke rendementen. De portefeuille bestaat nu voornamelijk uit aandelen en in mindere mate obligaties. De spreiding zorgt nog voor een goede balans om risico’s te beperken. Aandelenbeurzen kunnen grillig verlopen en de belegger moet tegen een stootje kunnen, de beleggingshorizon is 10 jaar of langer.

De offensieve belegger – de verhouding tussen het beleggen in aandelen en obligaties weegt nu nog zwaarder door naar aandelen. Een hoog rendement is voor deze belegger belangrijk en de belegger is zich bewust van de grotere risico’s die hierbij worden genomen. Een aanbevolen beleggingshorizon is hierbij 12 jaar.

De zeer offensieve belegger – rendement staat op één voor deze belegger en de portefeuille zal (bijna) in zijn geheel uit aandelen bestaan. De kans op een hoog rendement is groot wanneer correcties of eventueel een crash overleefd worden (hou altijd geld achter de hand om bij mindere tijden aankopen te kunnen doen). Aangezien rendement en risico hand in hand gaan moet u ook een tegenslag aan kunnen. Een beleggingshorizon van 15 jaar of langer is een must omdat de risico’s er voor kunnen zorgen dat u ten tijde van slechtere tijden veel blootgesteld bent en dit moet weer te boven worden gekomen bij een herstel.

Heeft offensief of defensief beleggen uw voorkeur?

In bovenstaande risicoprofielen kunnen de meeste beleggers een plekje vinden. Aan de reacties op het beursforum te zien zullen de meeste beleggers de voorkeur geven aan een matig offensief tot zeer offensief risicoprofiel. Wilt u weten welk in welk risicoprofiel de meeste beleggers vallen stem dan op de onderstaande poll en u ziet de resultaten van de poll na het stemmen.