Short gaan op de beurs met ETF’s / trackers

short gaan op de beurs

De laatste weken bereiken de Amerikaanse beurzen nieuwe records en dit kan bij menig belegger zorgen voor wat terughoudendheid. Historisch gezien kennen aandelenbeurzen mooie rendementen op de lange termijn maar het verleden heeft al vaker aangetoond dat dit niet zonder slag of staat verliep (zie ook onderstaande grafiek). Een correctie of zelfs een crash is een terugkomend fenomeen maar de timing hierop is lastig. Met de nieuwe records voor de Amerikaanse beurzen zijn er tal van mogelijkheden om in te spelen op een correctie (laat staan een crash). Het inspelen op de daling van een koers wordt ook wel short gaan genoemd. In dit artikel beperken wij ons tot het short gaan op de beurs met ETF’s/trackers.

Wat zijn ETF’s/trackers?

Exchange Traded Funds ook wel afgekort met ETF’s worden in België en Nederland ook wel trackers genoemd. Dit financiële product is redelijk toegankelijk en niet alleen weggelegd voor ervaren beleggers. Met ETF’s/trackers kunt u normaal gesproken inspelen op een stijging van een onderliggende waarde, zoals een index, sector, valuta, grondstof, etc. Een minder bekend alternatief is het inspelen op een daling van de onderliggende waarde. Beleggen in ETF’s/trackers is niet zonder risico’s, zo zijn er onder andere de volgende risico’s: valutarisico, koersrisico, afwijking van de index, etc. Wilt u meer lezen over beleggen in ETF’s/trackers dan kunt u via deze link meer lezen.

short gaan op de beurs
Grafiek over de laatste 40 jaar voor de Nasdaq (geel), Dow Jones (blauw) en S&P500 (rood)

Short gaan op de beurs

Er is een groot aanbod van ETF’s waarmee short kan worden gegaan en een kort overzicht staat hier. De short ETF’s worden ook wel inverse ETF’s genoemd en hiertussen zijn ook nog verschillen. Een groot verschil is de hefboom, deze is meestal 1 maar kan ook 2, 3 of meer zijn. Wanneer een hefboom 1 is dan beweegt de ETF met hetzelfde percentage als de onderliggende waarde maar dan in omgekeerde richting. Speelt u in op een daling van de S&P500 middels de ETF met de ticker SH (zie onderstaande tabel) dan beweegt deze averechts op de S&P500. Bij een daling van de S&P500 van 1% stijgt de ETF met 1%, stijgt de S&P500 met 1% dan zal de ETF met 1% dalen. In de onderstaande tabel zijn een aantal bekende short/inverse ETF’s opgenomen waarmee u kunt inspelen op een daling van de Amerikaanse beurzen. Hierbij valt op dat de ‘short’ ETF een hefboom van 1 heeft, de ultrashort een hefboom van 2 heeft en de ultrapro short een hefboom van 3 heeft. Let op, neem niet teveel risico’s door een hefboom te gebruiken wanneer u weinig ervaring heeft op de beurs. De hefboom zorgt niet alleen voor een mogelijk groter rendement maar ook een groter risico dat u een deel van uw investering verliest.

ETF (1x) Ticker Onderliggende waarde
Short Dow 30 DOG DJIA
Short QQQ PSQ Nasdaq-100
Short S&P 500 SH S&P 500
ETF (2x)
UltraShort Dow 30 DXD DJIA
UltraShort QQQ QID Nasdaq-100
UltraShort S&P 500 SDS S&P 500
ETF (3x)
UltraPro Short Dow 30 SDOW DJIA
UltraPro Short QQQ SQQQ Nasdaq-100
UltraPro Short S&P 500 SPXU S&P 500

Short gaan op goud of de Chinese beurs

Twee onderliggende waarden die ook populair zijn bij beleggers die in ETF’s handelen zijn goud en de Chinese beurs. Beide onderwerpen werden al eens uitgelicht in “JNUG: speculeren op stijging van de goudprijs” en “Beleggen in China“. Met de ETF’s JNUG en JDST wordt de Market Vectors Junior Gold Miners Index gevolgd. Beiden hebben een hefboom van 3 en met JNUG kan worden ingespeeld op een stijging van de goudprijs en met JDST speelt u in op een daling van de goudprijs.

Om in te spelen op de Chinese beurs kunt u de ETF’s YINN en YANG kiezen. YINN is van deze twee de ‘bullish’ variant waarmee u kunt inspelen op een stijging van de Chinese beurs en YANG is de ‘bearish’ variant om op een daling te kunnen inspelen. De onderliggende waarde is de prestatie van de FTSE China 50 Index. De volatiliteit van bovenstaande ETF’s is behoorlijk te noemen, mede door de hefboom van 3.

Bespreek ETF’s op het beursforum >>>

Disclaimer: bovenstaand artikel is informatief en is geen advies in de zin van kopen, houden of verkopen. De auteur van dit artikel heeft geen posities in genoemde ETF’s.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.