Amerikaanse olie weer onder de 40 dollar

olieprijs vandaag thumbnail

Voor het eerst in bijna drie maanden tijd daalde de Amerikaanse olie, ook wel crude oil genoemd, korte tijd onder de grens van $40. Reden voor de dalende prijzen zijn zorgen over de vraag naar olie en de toename van de olievoorraden.

Onderstaande grafiek laat het koersverloop van de Amerikaanse olie zien. Ten opzichte van een jaar geleden is er niet veel veranderd maar in de laatste 3 maanden is de prijs ruim 20% gedaald vanaf een olieprijs boven de $50. Eerder dit jaar liet de prijs van Amerikaanse olie nog een sterk herstel zien toen het van onder de $30 (laagste niveau in 13 jaar) naar boven de $50 steeg wat neer kwam op een percentage van ongeveer 70%(!).

Amerikaanse olie grafiek Crude Oil graph

Saudi-Arabië verlaagde de prijzen die zij berekenen voor Aziatische afnemers om zo hun marktaandeel te behouden terwijl in Amerika de voorraden voor ruwe olie en benzine op het hoogste niveau in 2 decennia staan. Onderstaand staafdiagram laat zien wat de toename (oranje) van de olievoorraden is tegen de afname (blauw) in de olievoorraden. Over de afgelopen 2,5 jaar zijn de voorraden dus flink gestegen en het sprankje hoop op een hogere prijs voor Amerikaanse olie lijkt verkeken nu de voorraden weer weken een stijging laten zien.

Amerikaanse olie voorraden grafiek

Amerikaanse olie langere tijd op een laag niveau?

De zorgen over een lage olieprijs werden nog eens onderstreept toen recent grote oliemaatschappijen zoals Exxon Mobil, BP en Shell met slechter dan verwachtte kwartaalresultaten kwamen. Ook de outlook is sectorbreed niet positief te noemen en de grote oliemaatschappijen verwachten nog langere tijd een lagere olieprijs.

Discussieer over de olieprijs en bezoek het forum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >