>>> Uw advertentie hier? <<<

Rente en relatie tussen de dollar en goud

dollar en goud

Amerikaanse aandelen deden een stapje terug nadat er sinds de dip na het Brexit referendum een mooie rally had plaatsgevonden (zie onderstaande grafiek). De olieprijs stond onder druk, net als andere grondstoffen dankzij een duurdere dollar. Door de daling van de olieprijs stonden veel aandelen uit de energiesector onder druk zoals die van oliemaatschappijen. De goudprijs deed ook een stapje terug nadat het recent nog een de hoogste koers in ruim 2,5 jaar bereikte. De goudprijs had deels ook te lijden van de duurdere dollar en de relatie tussen de dollar en goud komt later in dit artikel aan bod.

Rente dollar en goud

Kans op renteverhoging in Amerika neemt toe

Nadat de Britten bij het Brexit referendum stemden voor een vertrek uit de EU daalden niet alleen de aandelenbeurzen maar ook de kans op een renteverhoging in Amerika. Ondanks dat macrocijfers steeds meer aanleiding gaven om de FED de rente te laten verhogen was de FED kort voor het Brexit referendum nog van mening dat het pas op de plaats moest maken vanwege een dreigende Brexit. Woensdag 27 juli staat er weer een bijeenkomst van de FED op de agenda maar de kans op een renteverhoging schat men dan op nihil. De kans op een renteverhoging later dit jaar wordt inmiddels op bijna 50% geschat, dit was nog geen 8% toen de Britten voor een Brexit kozen. Economen kijken nu vooral uit naar de groei van de Amerikaanse economie, in het eerste kwartaal van 2016 groeide deze nog met 1,1% en de verwachting is dat het 2,6% zal zijn in het tweede kwartaal.

Vervolg na advertentie

ADVERTENTIE - LEES HIERONDER VERDER
Rente dollar en goud kans op renteverhoging Amerika VS
Kans op renteverhoging in Amerika (bron: Bloomberg)

Dollar en goud

De Amerikaanse dollar en goud hebben een correlatie met elkaar, zo is het vaak het geval dat de goudprijs daalt bij een stijgende dollar en vice versa. Onderstaande grafiek laat deze relatie tussen de Amerikaanse dollar ten opzichte van de goudprijs zien. De dollar wordt hier uitgezet in de US dollar index (DXY), hierbij wordt de ‘sterkte’ van de dollar gemeten in vergelijking met de andere grote valuta: de euro, yen, Canadese dollar, Zweedse kroon, Engelse pond en de Zwitserse franc.
Relatie tussen dollar en goud
Relatie tussen goud en DXY (US dollar index)

Met een mogelijke renteverhoging in Amerika in het verschiet neemt de kans toe dat de dollar aan waarde gaat toenemen, investeerders zijn dan immers geneigd meer investeringen te gaan doen in de dollar. De kans dat de goudprijs gaat dalen neemt hierbij ook toe.

Heeft u meer interesse in bovenstaande onderwerpen, bezoek dan één van de volgende onderwerpen op het beursforum:

Amerikaanse aandelen (S&P500, Dow Jones en Nasdaq) >>>

Goud >>>

Dollar en de euro >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.