Pokémon Go geeft niet alleen het aandeel Nintendo vleugels

Pokémon Go thumbnail

Het is u waarschijnlijk niet ontgaan maar Pokémon Go van Nintendo is de rage van 2016 aan het worden. De meeste spelers van vandaag de dag waren nog niet geboren of kropen nog in hun luier toen Pokémon in 1995 werd gelanceerd. De game is eigenlijk niet veel veranderd want nog steeds moeten de spelers, ook wel Pokémon Trainers genoemd, fictieve dieren vangen en trainen en als sport tegen elkaar laten strijden.

Wat is Pokémon Go?

Pokémon Go maakt gebruik van augmented reality, dit komt er op neer dat in de werkelijke omgeving extra’s worden toegevoegd die in het geval van Pokémon Go alleen op het scherm te zien zijn. Deze combinatie van realiteit en fictie maakt het spel niet alleen razend populair maar de opzet ervan zorgt er ook voor dat de spelers in beweging moeten komen om te kunnen spelen.

Pokémon Go kaartDe spelers moeten in de omgeving op zoek naar onder meer Pokéstops, Gyms en dwarrelende blaadjes. De Pokéstops zijn vaak bijzondere plekken zoals kunstwerken, scholen, speeltuinen, winkelcentra, etc. Hier kunnen items worden gehaald om verder te helpen in het spel. In de Gyms kunnen de Pokémon Go spelers hun (virtuele) krachten meten met elkaar en de dwarrelende blaadjes geven aan dat er een Pokémon in de buurt is die gevangen kan worden. Vanuit de luie stoel spelen zit er niet in want de locaties zijn alleen te bereiken wanneer u ook daadwerkelijk op pad gaat. Enkele vereisten naast de smartphone zijn een ruime databundel, GPS op de smartphone en een powerbank is ook geen overbodige luxe met het snel leegraken van de accu.

Tot nu toe is er alleen een officiële uitrol geweest via Googles Playstore en de Appstore van Apple in Australië, Nieuw-Zeeland, Amerika en Duitsland. Met een omweg kan het spel ook in andere landen worden gedownload maar dit is niet altijd zonder risico omdat er de mogelijkheid is om een virus te downloaden als de bron onbekend is. In Amerika groeide de app al snel uit tot meer dan 21 miljoen actieve dagelijkse gebruikers en de populariteit in gebruik kwam al snel in de buurt van het aantal actieve gebruikers van Twitter. Vanwege problemen met de servercapaciteit moet een uitrol in Nederland en België nog even op zich laten wachten.

Naast een hoop kritiek over spelers die overal de Pokémon willen zoeken zijn er ook zeker positieve geluiden te horen. Zo krijgt de game de jeugd weer naar buiten, worden de spelers bewust gemaakt wat er in de omgeving te zien is en misschien wel het belangrijkste is het stimuleren om veel te moeten wandelen. Wil de speler een Pokémon ei uitbroeden dan moet er 2, 5 tot zelfs 10 kilometer worden gelopen om het ei uit te laten komen.

Nintendo profiteert van rage

Alhoewel Nintendo niet de ontwikkelaar is van Pokémon Go is het wel de opvallendste naam verbonden aan de snel groeiende populariteit van de game. De ontwikkelaar van de game is Niantic waarvan Nintendo een onbekend aantal aandelen van heeft. Daarnaast zijn Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Pokémon Company de andere grootaandeelhouders in Niantic. Niantic is een spinoff van Alphabet en op zijn beurt is Nintendo ook weer een groot aandeelhouder van de Pokémon Company.

Deze ingewikkelde structuur maakt het niet duidelijk wat de invloed is op Nintendo maar dat het een flinke impact gaat hebben op de omzet- en winstcijfers van Nintendo staat in ieder geval vast. Dit was ook duidelijk te zien op de beurs van Tokyo waar het aandeel Nintendo een notering heeft. Sinds het uitbrengen van het spel is de beurswaarde al verdubbeld in nauwelijks een week tijd (zie onderstaande grafiek).

Pokemon Go en de invloed op de beurskoers van Nintendo
Pokémon Go en de invloed op de beurskoers van Nintendo

Afgelopen maandag steeg het aandeel Nintendo bijna met 25% door het vroege succes dat de game al heeft ondanks het in veel landen nog niet officieel uitgerold is. Door de forse stijging van de laatste week is Nintendo al bijna 10 miljard euro meer waard geworden.

De inkomsten uit het spel moeten gaan komen uit de Pokécoins die spelers kunnen kopen. Hiermee kunnen items worden gekocht om Pokémon sterker te maken, te laten evolueren, te lokken, etc. Deze Pokécoins zijn te koop vanaf €0,99 per 100 tot maar liefst €99,99 voor 14.500 Pokécoins.

Op korte termijn komt Nintendo met een armbandje dat €40 moet gaan kosten, dit armbandje staat in verbinding met de smartphone en geeft de drager ervan een signaal wanneer er een Pokémon in de buurt is. Deze inkomsten zijn wel volledig voor Nintendo en gezien de populariteit van de game is de kans groot dat het armbandje gewild zal zijn.

Pokémon Go voorbeeld

Ook succes voor andere bedrijven

Niet alleen Nintendo profiteert van het succes van Pokémon Go, zo werden hierboven ook al Google en Niantic genoemd. Daarnaast profiteren Google en Apple ook van de in-game aankopen. Wanneer iemand op een iPhone een in-game aankoop doet (in dit geval de Pokécoins) dan ontvangt Apple van elke dollar die wordt uitgegeven $0,30. Daarnaast gaat $0,30 naar zowel Niantic als de Pokémon Company en $0,10 naar Nintendo. Een deel van de inkomsten van Pokémon Company vloeit wel weer naar Nintendo omdat het daarvan groot aandeelhouder is. Het merendeel van de spelers heeft Pokémon Go op een Android apparaat (het besturingssysteem van Google) maar spelers met een iPhone (van Apple) zijn vaker en sneller geneigd in-game aankopen te doen. Het succes van Pokémon zal dus niet alleen goed zijn voor Nintendo, ook Apple en Google profiteren mee. Volgens eerste schattingen levert de game dagelijks een bedrag van rond de 2 miljoen dollar op waarvan de grote techreuzen dus ook meepikken. Naast deze bedrijven waren er ook massaal bedrijven in andere sectoren die inspeelden op de Pokemon Go-hype. Zo lanceerde provider Robin Mobile zelfs een speciaal abonnement voor Pokemon Go-spelers.

Bezoek het forum >>>

brokers vergelijken meisje