Nieuw record voor de Amerikaanse beurs

Nieuw record voor de Amerikaanse beurs

Maandag was er een nieuw record voor de Amerikaanse beurs en dit kwam mede dankzij een toegenomen vertrouwen in de Amerikaanse economie. Met de start van het cijferseizoen, traditiegetrouw afgetrapt door Alcoa (maandag nabeurs), zit er misschien wel meer in de komende weken wanneer bedrijfscijfers beleggers weten te verrassen. De Dow Jones index bereikte met tussentijds 18.267 punten de hoogste koers in ruim een jaar tijd. De breed samengestelde S&P500 bereikte zelfs een nieuw record en de Nasdaq Composite heeft nog een aantal procent goed te maken ten opzichte van vorig jaar juli toen de index met 5.210 punten een record vestigde.

Nieuw record Amerikaanse beurs
Nieuw record Amerikaanse beurs voor de S&P500

Wispelturig eerste half jaar

De beurzen kenden in de eerste helft van 2016 een erg wispelturige periode waarin de Amerikaanse beurs zelfs de slechtste start ooit kende voor een nieuw beursjaar. Ondanks de recente zorgen omtrent de Brexit wisten de beurzen wereldwijd toch snel te herstellen waarbij de het record voor de Amerikaanse beurs misschien wel het opvallendste was omdat bijvoorbeeld de Europese beurzen ruim onder de hoogste koersen van vorig jaar staan. Wanneer de S&P500 boven de 2.130,82 punten weet te sluiten bereikt deze beurs een nieuw record en blijft de rally die in maart 2009 begon nog intact. Dit wordt ook wel gezien als de op één na langste bull market voor de S&P500.

Qua macro economie is het ook opvallend dat de beurzen nu records vestigen zo is er een afname van bedrijfsinkomsten, wereldwijde stagnatie van economische groei, sterk gedaalde olieprijzen en de recente paniek na het Brexit referendum. Daarentegen was er vorige week vrijdag het beter dan verwachte banenrapport in Amerika wat beleggers meer vertrouwen geeft.

Na nieuw record voor de Amerikaanse beurs nog meer in het verschiet?

Sommige analisten verwachten een uitbraak wanneer de S&P500 boven het huidige record op basis van slot weet te sluiten. Daarnaast wijst Bank of America Merrill Lynch erop dat het ook een ‘bullish’ signaal is dat er relatief veel tijd heeft gezeten tussen het vorige record en het huidige record. Volgens statistieken van Bank of America Merrill Lynch is een nieuw 52 weeks record na 300 of meer kalenderdagen in 91% van de gevallen goed voor een gemiddelde stijging van 15,6% in de daarop volgende 52 weken. In vergelijking met het record voor de S&P500 in 2015 zorgen nu een paar honderd bedrijven voor het nieuwe record terwijl dit in 2015 nog vooral werd veroorzaakt door enkele uitblinkers. Dit jaar zijn al meer dan 300 bedrijven in de S&P500 in de plus gekomen.

Er zijn echter ook aandachtspunten die voor voorzichtigheid moeten zorgen. Zo wordt aangenomen dat de winsten van bedrijven in de S&P500 over breedte gezien verder zullen afnemen. Ook de gemiddelde waardering van de bedrijven in de S&P500 zijn hoog dus meevallende kwartaalcijfers kunnen de huidige koersen steun geven.

Nieuw record voor de Amerikaanse beurs
De PE ratio (koers/winst-verhouding) van de S&P500

Bovenstaande grafiek geeft de gemiddelde koers/winst-verhouding aan van de bedrijven in de S&P500 aan. Historisch gezien is een gemiddelde van 15 normaal maar dit cijfer is inmiddels opgelopen tot bijna 25. Er kan wel een kanttekening worden gemaakt dat de laatste 25 jaar de waarde van 15 nog zelden werd bereikt. Een ander gevaar lonkt van de langzame economische groei wereldwijd en daarbij is Amerika geen uitzondering. Met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen kunnen de beurzen nog wat volatiliteit verwachten en in de tussentijd zijn we misschien weer een nieuw record voor de Amerikaanse beurs verder.

Mocht u benieuwd zijn of beleggers beter af zijn met een republikein of democraat als president dan kunt u hier meer lezen >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.