Staan Italiaanse banken op omvallen?

Italiaanse banken omvallen

Afgelopen weken was het Brexit referendum dat de aandacht kreeg van beleggers maar die aandacht lijkt zich nu te weerleggen richting de Italiaanse banken. De uitkomst van het Brexit referendum zorgde kortstondig voor heftige bewegingen op de financiële markten maar een week later waren aandelen al grotendeels hersteld na een forse daling en vooral op de valutamarkt zijn de gevolgen nog te zien. Misschien wel de opvallendste sector is die van de Italiaanse banken, hier was geen herstel te zien terwijl andere aandelen wel opveerden (zie onderstaande afbeelding).

Italiaanse banken index

Reddingsplan Italiaanse banken

De Italiaanse banken zijn zijn al langere tijd het zorgenkind van de financials in Europa en dit komt mede door de enorme hoeveelheid aan uitstaande slechte kredieten. Deze hebben een omvang van 360 miljard euro en in vergelijking met de rest van de eurozone is dit ongeveer een derde deel van alle uitstaande slechte kredieten. De handel in de aandelen van Italiaanse banken werd sinds het Brexit referendum al enkele keren stilgelegd vanwege de forse koersdalingen. Het voortbestaan van een aantal banken zou zelfs op het spel staan, waaronder dat van de bank Monte dei Paschi di Siena. Deze bank verloor maandag tijdelijks zelfs rond de 15% aan beurswaarde en moet van de ECB op korte termijn voldoen aan Europese eisen, de oplossing is het vinden van vers kapitaal met een omvang van een miljarden euro’s.

Staatssteun

Italië overwoog staatssteun maar hier steekt de ECB voorlopig een stokje voor omdat dit tegen de regels van de ECB zou zijn. De ECB wil niet dat de belastingbetalers opdraaien voor de ongezonde situatie bij de banken in Italië. De Italiaanse staat was voornemens om de banken te hulp te schieten met een steunpakket van 40 miljard euro. De ECB wil echter dat de banken andere wegen zoeken om aan de kapitaalseisen te voldoen, zo kunnen de aandeelhouders worden aangesproken door nieuwe aandelen uit te geven (wat voor verwatering zorgt). Een andere maar discutabele oplossing kan zijn om rekeninghouders te betrekken in een oplossing. Dit kan echter zorgen voor een wantrouwen in de Italiaanse banken. Dat de bankaandelen in Italië nu zulke grote verliezen lijden komt met name door het uitblijven van een oplossing.

De rust lijkt dus van korte duur te zijn geweest want na het Brexit referendum kunnen de Italiaanse banken het volgende zijn waar beleggers nerveus van worden.

Bezoek het beursforum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.