Uitslag van het Brexit referendum

Uitslag van het Brexit referendum

Op de beurzen was het de laatste dagen één en al euforie in aanloop naar de uitslag van het Brexit referendum. Het leek er steeds meer op dat het referendum zou gaan uitlopen op het willen blijven in de EU.

Vrijdag vroeg in de ochtend kwam echter het nieuws dat de Brexit voorstanders op voorsprong staan. De impact op de financiële markten was direct al enorm. Zo daalde de Japanse beurs met bijna -7% en de futures voor de Duitse DAX gingen maar liefst met -8% omlaag (bron: investing.com). Stevent de beurs op vrijdag 24 juni af op ‘zwarte vrijdag’?

6:00 – Na het tellen van 325 van de 382 stemgebieden staan de Brexit voorstanders op 52% voorsprong tegen 48% dat in de EU wil blijven.

Een tussenstand om 6:15:

De goudprijs leek recent nog moeite te hebben met de grens van $1.300 per troy ounce, nu knalt de goudprijs hier doorheen met een +5,5% inmiddels op $1.332,95:

Goudprijs Brexit

De grootste financiële markt is de valutamarkt, de bewegingen hier zijn op dit moment gigantisch. De Britse pond daalt met maar liefst 10,5% ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

6:35 – De Euro verliest momenteel 3,3% ten opzichte van de dollar. De futures voor de S&P500 en Nasdaq dalen momenteel met ruim 5%. Ook de Amerikaanse beurzen zullen worden geraakt bij een Brexit maar de impact is natuurlijk kleiner dan die voor de Europese beurzen.

De voorsprong voor het Brexit kamp lijkt inmiddels niet meer in gevaar te komen:

Op Twitter deelde het account @zerohedge onderstaande grafiek en wat de impact is op de financiële markten sinds het slot in de VS gisteravond:

Het Verenigd Koninkrijk is niet meer zo verenigd, de verdeeldheid is groot en niet alleen tussen verschillende regio’s maar ook tussen jong en oud en arm en rijk:

Na de uitslagen van 372 van de 382 stemgebieden staat ‘leave’ op 51,7% en is niet meer in te halen. Een Brexit kan echter nog jaren op zich laten wachten en inmiddels roepen de Franse nationalisten en Geert Wilders (NL) op tot een referendum.

7:55 – Voor de Belgische belegger een overzicht van welke Belgische aandelen veel zijn blootgesteld aan het Verenigd Koninkrijk en de Britse Pond:

8:06 – Minder dan een uur voor opening en de futures voor de Europese beurzen geven aan dat de meeste beurzen met verliezen van ongeveer 10% gaan starten.

9:12 – Na openingsverliezen voor de Europese beurzen van om en nabij de 10% volgt een klein herstel van een aantal procenten. Onzekerheid zal de beurzen waarschijnlijk nog wel in de greep hebben en daar houden beleggers niet van.

9:47 – Premier Cameron heeft zijn ontslag aangekondigd, hij voerde campagne om in de EU te blijven maar rest niets anders dan op te stappen nu de kiezer voor een Brexit heeft gekozen.

Aan het einde van de dag worden de wonden gelikt maar de schade valt nog mee in vergelijking met kort na opening. De beurzen in Europa herstelden door de dag heen met een aantal procenten maar de verliezen bleven nog steeds fors:

AEX index: -5,7%

BEL20: -6,4%

DAX: -6,82%

CAC40: -8,04%

FTSE100: -3,15%

Opvallend genoeg daalde de beurs in Londen dus het minste, zijn de Britten dan werkelijk zoveel slechter af als sommigen wilden laten geloven? In Amerika bleven de verliezen beperkt ten opzichte van Europa maar na het slot in Europa daalden de koersen van de S&P500, Dow-Jones 30 en Nasdaq toch nog verder met respectievelijk -3,60%, -3,39% en -4,12%.

Een eerste indicatie voor maandag is dus een lagere opening.

Discussieer mee over het Brexit referendum >>>


Direct het laatste beursnieuws: