Beleggen met een klein vermogen dankzij turbo’s

beleggen met een klein vermogen turbo

Een klein vermogen hoeft geen reden te zijn om niet te beleggen. Veel beleggers denken dat beleggen alleen met een groot vermogen kan omdat anders bijvoorbeeld transactiekosten teveel op een mogelijk resultaat drukken. Tegenwoordig zijn echter de transactiekosten bij veel banken en brokers laag waardoor deze factor al een kleinere invloed heeft op het rendement. Met behulp van turbo’s kunt u beleggen met een klein vermogen alsof het een groter vermogen is.

Wat is een turbo?

Een turbo is een hefboomproduct welke een onderliggende waarde volgt zoals aandelen, indices, grondstoffen, valuta, obligaties en beleggingsfondsen. Een voordeel van turbo’s is dat er zowel op een stijging (turbo long) als een daling (turbo short) kan worden ingespeeld. Voor Belgische beleggers is er dan nog het voordeel dat de speculatietaks niet van toepassing is wanneer de turbo als onderliggende waarde een index, valuta, ETF of grondstof is. Wilt u een uitgebreidere uitleg lezen hoe een turbo werkt dan kunt u het artikel beleggen met turbo’s lezen.

Aandachtspunten

Menig belegger (of speculant) zal misschien bedenkelijk kijken bij het gebruiken van turbo’s maar dit financieel product heeft een aantal voordelen. Zo kan men beleggen met een beperkt bedrag alsof het om een groter bedrag gaat, dit komt door de hefboom van de turbo. Een ander voordeel is er voor Belgische beleggers aangezien sommige turbo’s niet onderhevig zijn aan de speculatietaks. Tot slot is het een voordeel dat de uitgever vrijwel continue de bied en laat in het orderboek verzorgt. Er is dus bijna altijd een zekerheid dat de turbo makkelijk te verhandelen is. Nu las u al “vrijwel continue” en “bijna altijd” want een nadeel en eigenlijk een kritiekpunt naar de uitgevers van turbo’s is dat op momenten dat de beurzen volatiel (kunnen) zijn dat de bied en laat wegvallen. Heeft u dan een turbo in bezit dan kan die op dat moment niet verkocht worden, deze momenten zijn er gelukkig niet vaak.


Om risico’s te vermijden moeten hoge hefbomen gemeden worden en het bedrag dat voor een turbo wordt gebruikt beperkt blijven. Hoe hoger de hefboom des te dichterbij de stoploss in zicht komt, heeft een turbo een hefboom van 50 dan is er slechts 2% verandering nodig van de onderliggende waarde om de stoploss te raken. Dit risico is het veelal niet waard om een hoge hefboom te kiezen. Het te investeren bedrag is een ander punt van aandacht. Wilt u bijvoorbeeld turbo long kopen op het aandeel ‘X’ voor €1.000 met een hefboom van 5 dan staat dit gelijk aan het aandeel ‘X’ kopen voor €5.000. U begrijpt natuurlijk al dat wanneer u normaal gesproken een aandeel zou kopen met €2.500 dit met een turbo met een hefboom van 5 beperkt moet worden tot €2.500 / 5 = €500. Beleggen met een klein vermogen kan in dit geval wel makkelijk met turbo’s. Met een relatief laag vermogen van bijvoorbeeld €1.500 kunt u 3 turbo’s voor €500 elk kopen met een hefboom van 5 wat er voor zorgt dat het effect op uw portefeuille is alsof u een portefeuille ter waarde van €7.500 heeft. Let op dat de hefboom niet alleen in uw voordeel werkt wanneer uw keuzes goed uitpakken maar dat deze ook in uw nadeel kan werken als het tegenzit.

Filteren

Ook wanneer u wilt beleggen met een klein vermogen is spreiding in diverse sectoren een eerste aanrader, dit zou u ook doen wanneer u een groot bedrag ter beschikking heeft. Om het makkelijker te maken zijn er diverse filters te gebruiken voor turbo’s direct bij uw bank of broker maar ook de websites van de uitgevers van een turbo hebben vrijwel allemaal uitgebreide en goede filters. Filter hier de hoge hefbomen uit, bereken welke waarde uw belegging heeft wanneer u voor een bepaald bedrag een turbo koopt (inclusief het vermenigvuldigen met de hefboom) en maak dan nog een keuze of u wel of niet een BEST of Limited turbo wilt kopen of niet. Een BEST en Limited turbo hebben geen restwaarde wanneer de stoploss geraakt wordt en de Limited turbo is na een bepaalde datum niet meer te verhandelen. Beiden hebben dus iets meer risico’s maar daar staat wel een hogere hefboom tegenover dan bij een gewone turbo.

Beleggen met een klein vermogen vraagt om discipline

Beleggen met een klein vermogen is dus mogelijk met behulp van turbo’s. Wilt u echter minder risico nemen en misschien zelfs wat passiever kunnen zijn wat betreft uw portefeuille dan is een alternatief om een ETF te kopen die 1 op 1 een index volgt. Een breed samengestelde index zorgt ervoor dat uw portefeuille minder sterk schommelt dan bijvoorbeeld een enkel aandeel.

Wat u in uw achterhoofd moet houden is dat risico en mogelijk rendement vaak hand in hand gaan, kiest u een turbo met een hoge hefboom dan is het mogelijke rendement groot maar het risico ook. De kans op het verliezen van (een deel van) uw oorspronkelijke investering neemt toe naarmate de hefboom hoog wordt. Vermijd dus de hoge hefbomen en koop niet voor een bedrag een turbo waarmee u normaal gesproken het aandeel mee had gekocht.

Beleggen met turbo’s op het forum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Informatiepakket aanvragen
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Beleg met één simpele muisklik in aandelen, opties of futures. Zeer lage tarieven.
Informatiepakket aanvragen
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Informatiepakket aanvragen

Bekijk het complete brokeroverzicht >