Obligaties kopen en wat zijn de voordelen en risico’s?

Obligaties kopen

Wat zijn obligaties? Obligaties zijn verhandelbare schuldbewijzen voor een lening die door een onderneming of een overheid is aangegaan. Wanneer een bedrijf geld nodig heeft voor bijvoorbeeld nieuwe investeringen of een overname dan kan de financiering geregeld worden door het uitgeven van een obligatielening. Degene die de obligatie koopt zal hiervoor een rentevergoeding ontvangen. Obligaties kopen kan er voor zorgen dat u een betere spreiding in uw portefeuille krijgt.

Obligaties kopen ook voor de particuliere belegger

Wie het financiële nieuws volgt leest vrijwel wekelijks iets over obligaties, is het niet Saoedi-Arabië om kapitaal op te halen omdat de overheidsfinanciën onder druk staan door de lage olieprijs dan is het wel de ECB die nu ook bedrijfsobligaties opkoopt met een hoge rating. Waar de laatste maanden steeds meer kapitaal uit aandelen stroomt hebben vastrentende waarden zoals obligaties juist een sterke instroom van kapitaal. Deze gegevens komen van Morningstar en in onderstaande tabel zijn de fondsen te zien met de grootste instroom van kapitaal.

Obligaties kopen instroom kapitaal

Risico’s van obligaties kopen

Vervolg na advertentie


Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)


Direct het laatste beursnieuws: