Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Brexit en de beurs, aftellen is begonnen

Uitslag van het Brexit referendum

23 juni mogen de Britten gaan stemmen om in de EU te blijven of uit de EU te gaan. Volgens de laatste peilingen neemt de kans op een Brexit toe en inmiddels is het ‘leave’-kamp het ‘remain’-kamp ingehaald. De term Brexit komt van een mogelijk Britse ‘exit’ uit de EU. Volgens de laatste peiling wil 43% vertrekken, 42% blijven en 12% heeft nog geen keuze gemaakt, zie ook onderstaande grafiek. Waarschijnlijk zal de spanning op de beurs in de komende weken toenemen want over exact 2 weken stapt de Britse kiezer naar de stembus.

Brexit en de beurs laatste peilingen poll
Poll van The Economist van 6 juni

Opvallend is dat de bovenstaande grafiek vooral laat zien dat de zwevende kiezer langzamerhand steeds meer de zijde van vertrekken op zoekt. De verwachtingen lopen sterk uiteen net als wat het effect kan zijn op de financiële markten. Een econoom van Citigroup liet inmiddels weten dat het gevaar van een Brexit door velen wordt onderschat en dat een eventueel vertrek voor een grote schok kan zorgen. Bij Engelse bookmakers gaat men vooralsnog er vanuit dat het geen Brexit zal worden, wilt u dan toch een gokje wagen dan kan dit via een casino met ideal.

Onvrede brengt Brexit dichtbij

Een groeiende onvrede van Britten is er met name over de immigratiestroom en de beperkte invloed daarop. Vanuit de EU worden regels opgedragen die bijvoorbeeld het vrij verkeer van personen binnen de EU mogelijk maakt. Een doorn in het oog van veel Britten is dat veel immigranten uit landen met lagere lonen werk zoeken in Groot-Brittannië. Deze angst zal waarschijnlijk het grootste zijn bij inwoners met lage inkomens, zie de grote verschillen tussen ‘leave’ en ‘remain’ in onderstaande grafiek. In tegenstelling tot de ‘armen’ die 52% tegen 31% in de peiling tegenover elkaar staan zijn de rijken anders gezind met 38% ‘leave’ en 50% ‘remain’.

Brexit en de beurs laatste peilingen poll lage inkomens
Laatste poll onder de doelgroep met lagere inkomens

Brexit en de beurs, welke risico’s en kansen zijn er?

Als belegger wilt u natuurlijk weten welke verbanden een Brexit en de beurs hebben of beter gezegd waar zijn de risico’s en kansen? De Britse pond is het laatste half jaar al in waarde afgenomen in aanloop naar het referendum. Hier is dus misschien een Brexit al grotendeels ingeprijsd. Blijven de Britten in de EU dan zal een herstel van de Britse pond waarschijnlijk zijn. Een Brits vertrek uit de EU zal waarschijnlijk ook slecht vallen bij beleggers met Britse aandelen. Er ligt echter wel een kans voor relatief veilige beleggingen zoals staatsobligaties, valuta van economisch sterke landen en goud. Een andere strategie is simpelweg cash aanhouden en afwachten, waarom een risico willen lopen terwijl cash aanhouden niks hoeft te kosten.

Uiteindelijk blijft een groot deel ook gissen want er is nog geen land geweest dat de EU heeft verlaten dus exacte gevolgen zijn niet bekend. De komende weken zal de Britse kiezer vooral nog bang worden gemaakt voor een nakende recessie wanneer zij de EU verlaten en multinationals die Groot-Brittannië zullen verlaten bij een Brexit.

Tot slot nog de grootste tegenstelling tussen twee groepen Britten die 23 juni gaan stemmen: oud en jong. De verschillen zullen tussen 2 doelgroepen niet veel groter zijn dan bij deze 2 en de peilingen zijn ook niet erg verrassend per doelgroep want de jongeren willen graag in de EU blijven terwijl de ouderen graag de EU de rug willen toekeren, oordeel zelf door de onderstaande grafieken te vergelijken (eerst de jongeren daarna de ouderen).

Brexit en de beurs laatste peilingen poll jongeren
Peiling onder jongeren
Brexit en de beurs laatste peilingen poll ouderen
Peiling onder ouderen

Bespreek dit onderwerp op het forum >>>Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >