Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Renteverhoging in Amerika, wat verwacht u? (+poll)

Amerikaanse economie renteverhoging in Amerika

Afgelopen vrijdag werd een belangrijk macrocijfer gepresenteerd dat invloed heeft op een mogelijke renteverhoging in Amerika door de Federal Reserve. Beleggers keken uit naar het banencijfer over mei maar deze vielen niet in de smaak. Waar 164.000 nieuwe banen vooraf werden verwacht werd een teleurstellende 38.000 nieuwe banen gepresenteerd. Dit bleek ook nog eens het slechtste cijfer te zijn sinds september 2010, de beurzen reageerden hier negatief op. De kans op een renteverhoging in Amerika op 15 juni nam hierdoor veel af en zelfs een renteverhoging in juli lijkt nu minder zeker.

Deur op een kier voor renteverhoging in Amerika

Fed voorzitter Janet Yellen hield maandagavond in Philadelphia een toespraak aangegeven dat renteverhogingen in geleidelijke stappen reëel worden gezien de huidige toestand van de Amerikaanse economie. Zij gaf echter geen hint of dit al deze maand of in juli zal zijn. Het slechte banencijfer zal waarschijnlijk een renteverhoging even uitstellen, direct na de toespraak daalde de kans op een renteverhoging in juli al onder de 30% (zie onderstaande afbeelding). De kans op een renteverhoging in juni is nu zelfs bijna uitgesloten met slechts een kans van 2%.

Kans op renteverhoging in Amerika VS

Na juli worden de kansen op een renteverhoging in Amerika echter al hoger geschat, namelijk van ruim 46% in september tot bijna 67% in februari 2017. In mei liet Yellen nog weten dat de rente binnen een aantal maanden verhoogd zou worden, de laatste verhoging was eind 2015.

Aantal hindernissen voor een renteverhoging

Ondanks dat het banencijfer van vrijdag een teleurstelling was ziet Yellen nog steeds voldoende kracht voor de Amerikaanse economie om de rente dit jaar nog te verhogen. Wel zal de Federal Reserve verschillende economische ontwikkelingen nauwlettend volgen die een renteverhoging weer kunnen uitstellen. De hindernissen die een eventuele renteverhoging in Amerika kunnen verhinderen/uitstellen zijn:

  • Een (verdere) afname van vraag binnen de Amerikaanse economie
  • Een (verdere) daling van de productiviteit in de Amerikaanse industrie (zie onderstaande grafiek)
  • Een te lage inflatie
  • De economische groei in China die niet meer is zoals die de laatste jaren was
  • Het eventuele vertrek van Groot Brittannië uit de EU (de alom bekende Brexit)

Amerikaanse indsutrie grafiek renteverhoging in Amerika

In eerste instantie reageerden de Amerikaanse beurzen negatief op de woorden van Yellen maar niet veel later gingen de beurzen in New York omhoog. Het zal nu wachten zijn op de volgende meetings van de Federal Reserve, u kunt de date zien in de poll. In onderstaande poll kunt u aangeven wanneer u een renteverhoging in Amerika verwacht. Wilt u de Amerikaanse beurzen bespreken klik dan hier.
[socialpoll id=”2365421″]

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)