Coca Cola op de beurs van Amsterdam

Coca Cola op de beurs

Dit jaar vonden al een aantal bedrijven hun weg naar de Amsterdamse beurs maar één van de meest opvallende (qua naam) dit jaar is Coca Cola European Partners (CCEP). De Europese bottelaar van Coca Cola had al een beursnotering in New York onder de naam Coca Cola Enterprises. The Coca Cola Company heeft 18% van de aandelen van Coca Cola European Partners in bezit. Naast de beursnotering in Amsterdam heeft de botteldivisie van Coca Cola op de beurs van Londen en Madrid ook een nieuwe notering gekregen naast de notering in New York. Het hoofdkantoor zal van Atlante (Amerika) verhuizen naar Londen om te benadrukken dat het om een Europees bedrijf gaat. Tot slot gaan de bottelbedrijven in Spanje, IJsland en Duitsland ook op in Coca Cola European Partners.


Nu zullen de meeste lezers denken dat Coca Cola al een notering heeft in Amerika (met de ticker KO) maar die staat los van het bottel-onderdeel. De Coca-Cola European Partners is de grootste onafhankelijke bottelaar van Coca Cola ter wereld. Wie dacht dat Coca Cola alle drank in Amerika maakt, bottelt en van daaruit verscheept heeft het mis. Wereldwijd zijn er bottelaars die de basis van Coca Cola inkopen: een siroop. Deze siroop lengt men aan bij de bottelaar en van hieruit wordt in het geval van CCEP de populaire frisdrank verspreid door heel Europa. Deze bottelaars beperken zich echter niet alleen tot Coca Cola maar ook Fanta, Sprite en Minute Maid worden gebotteld in de fabrieken.

Debuut van Coca Cola op de beurs in Amsterdam

De nieuwe beursnoteringen in Amsterdam en Londen gingen dinsdagmiddag tegelijk van start op het moment dat de beurzen in Amerika openden. De notering in Madrid zal pas vanaf donderdag actief zijn. De interesse onder beleggers was goed te noemen en dit vertaalde zich bij een rode beurs in een koersstijging van 2,77%, ondanks een terugval van een aantal procent in de slotveiling (zie onderstaande grafiek). Mocht u interesse hebben in dit aandeel dan is er meer informatie te vinden op de website van Euronext.

Coca Cola op de beurs Amsterdam grafiek

Met de slotkoers van €35,00 is de beurswaarde van Coca Cola European Partners net geen 17 miljard euro. In vergelijking met een aantal AEX fondsen is het bedrijf in beurswaarde groter dan bijvoorbeeld KPN of Philips. Beleggers kijken echter niet naar een naam maar willen ook cijfers zien, bij deze een greep uit de cijfers van 2015:

  • De omzet bedroeg in 2015 11 miljard euro
  • Het bedrijfsresultaat bedroeg 1,8 miljard euro
  • De nettowinst per aandeel was €1,75 (bij de huidige koers van €35 is dit een koers/winst-verhouding van 20 wat niet echt goedkoop genoemd kan worden)

Veel meer cijfertjes kunt u lezen in dit document dat Coca Cola European Partners onlangs gebruikte voor een presentatie. Of de nieuwe notering van de botteldivisie van Coca Cola op de beurs een succes gaat worden moet de tijd uitwijzen maar naast Refresco Gerber is de Amsterdamse beurs nu nog een bottelaar rijker.

Volg dit aandeel op het beursforum >>>

brokers vergelijken meisje