Goudkoers zet een negatief record neer

Goudkoers goudprijs goud kopen goud verkopen

Eind 2015 bereikte de goudkoers niveaus die voor het laatst waren gezien aan het einde van 2009 en het begin 2010, toen benaderde de goudkoers ook de 1.000 dollar per troy ounce. Sinds de jaarwisseling vond de prijs van het edelmetaal langzaam de weg omhoog en wij gaven begin februari aan dat er nog meer stijging aan zat te komen (lees hier meer). Inmiddels werd de grens van 1.300 dollar al korte tijd doorbroken maar nu heeft de goudprijs een verlies van 9 dagen op rij laten zien. Deze daling is een evenaring van het negatieve record dat ook werd gevestigd in 1981, 1997/1998 en 2015. In de huidige reeks van de daling verloor goud van woensdag 18 mei tot en met maandag 30 mei ongeveer 6% (zie onderstaande grafiek).

Goudkoers grafiek goudprijs goud kopen goud verkopen

Rente, dollar en goudkoers

Op woensdag 18 mei bracht de FED de vergadernotulen naar buiten en hierin werd gehint op een mogelijke renteverhoging in juni. Vorige week vrijdag gaf FED voorzitter Yellen wederom aan dat de FED de rente op korte termijn kan gaan verhogen mits belangrijke macrocijfers hier ruimte voor geven. De kans op een renteverhoging in juni wordt inmiddels geschat op 30% en voor juli is deze kans al ongeveer tweemaal zoveel. Niet alleen de aandelenbeurzen lijken hiermee in de ban van een eventuele renteverhoging maar ook de goudprijs is hier momenteel onderhevig aan.


Dat het één met het ander verband heeft is te verklaren. Wanneer de rente in Amerika stijgt zullen investeerders meer kapitaal laten stromen naar Amerika en dus ook de dollar. De interesse in de dollar neemt toe waardoor de waarde waarschijnlijk stijgt, voor de goudprijs heeft dit echter een tegengesteld effect. Een zwakkere dollar heeft vaak als effect dat de goudprijs stijgt en vice versa. Wanneer er een renteverhoging komt is de kans groot dat de inflatie gaat oplopen. Bij een hogere inflatie presteert goud vaak goed omdat dit als een waardevaste investering wordt gezien.

De kans zit er zelfs in dat de FED dit jaar meer dan eens de rente zal verhogen. De FED president in Philadelphia, Patrick Harker, liet zelfs weten dat er mogelijk 2 à 3 renteverhogingen in 2016 zullen komen. Naast een renteverhoging is er ook veel invloed op de goudprijs van de vraag en het aanbod in het edelmetaal, zo was er in het eerste kwartaal een toename in vraag van ruim 20% en het aanbod steeg met slechts 5% in vergelijking met een jaar eerder. Een andere bepalende factor is een forse instroom in goud gerelateerde ETF’s (ook wel trackers genoemd). Dit is een financieel product dat de laatste jaren sterk in populariteit toeneemt bij beleggers. Deze beleggers zoeken vooral hun toevlucht in goud ETF’s omdat er bezorgdheid is in de globale economie en omdat men goud als veilige haven ziet.

Het is nu niet meer afwachten of de FED de rente zal gaan verhogen maar wanneer en hoe vaak, de financiële markten kijken er in ieder geval al naar uit.

Bespreek dit onderwerp op het forum >>>

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.