Investeren en beleggen in duurzame energie

duurzame energie

Dat fossiele brandstoffen op den duur schaarser worden en slecht voor het milieu zijn weet iedereen maar dat er in Amerika inmiddels meer banen in de zonne-energie branche dan in die van het boren naar olie en gas zijn mag wel verrassend worden genoemd. Natuurlijk spelen desinvesteringen in de oliesector mee maar deze omslag kan wel eens permanent blijven. Zelfs bij een bedrijf als Shell laten aandeelhouders van zich horen omdat zij meer investeringen in duurzame energie willen zien. Dat duurzame energie booming is mag duidelijk zijn en is dit het moment om in deze sector te gaan investeren?

Meer werk in duurzame energie

Volgens een artikel op Bloomberg overtreffen de banen in de ‘groene energie’ inmiddels al de banen in het boren naar olie en gas. In 2015 passeerde in Amerika de werkgelegenheid in de duurzame energie voor het eerst de sector van de fossiele brandstoffen. Niet alleen in Amerika groeit deze sector sterk maar wereldwijd is er ook een sterk groeiende vraag naar duurzame energie wat dus ook de werkgelegenheid in deze sector ten goede komt. Volgens de International Renewable Energy Agency groeide het aantal banen in Amerika in deze sector 12 keer sneller dan dat er toename was in andere banen. Daarnaast liet de International Renewable Energy Agency weten dat er wereldwijd ongeveer 8,1 miljoen mensen in de schone energie werken en in 2014 waren er dit er nog 7,7 miljoen.

investeren in duurzame energie banen wereldwijd

Op bovenstaande afbeelding is een overzicht te zien van landen met veel werknemers in de duurzame energie, met daarbij het aantal werknemers in deze sector (aantallen maal duizend). Het is geen toeval dat met name de namen van grote landen/economieën te zien zijn, dit komt mede door het willen bereiken van klimaatdoelstellingen. De onderstaande afbeelding geeft aan hoe de verdeling is binnen de duurzame energie, zoals banen in zonnepanelen, biobrandstoffen, windenergie en biogas.

beleggen in duurzame energie sectoren soorten

Beleggen en duurzame energie

Als belegger wilt u waarschijnlijk weten hoe u kunt inspelen op deze trend want als de werkgelegenheid een afspiegeling zou zijn van de kansen op de beurs dan zal deze sector toch een glorieuze toekomst hebben? Een nadeel kan zijn dat de lage olieprijs er voor zorgt dat duurzame energie al snel duurder is dan de fossiele brandstof. Anderzijds dalen productiekosten van bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens en gaat het rendement door de snelle ontwikkelingen ook snel omhoog. Een aantal voorbeelden waar u als belegger in kunt beleggen als het gaat om duurzame energie zetten wij hieronder voor u op een rij. Om valutarisico te vermijden is er alleen een beknopte selectie gemaakt van bedrijven met een beursnotering in euro en de stijging van de koers over het laatste jaar.

CropEnergies AG (+58%)

CropEnergies AG is een in Duitsland gevestigde onderneming die zich bezighoudt met de productie van bio-ethanol. De ethanol dient vooral als brandstof, maar wordt ook gebruikt als basis voor andere toepassingen, zoals dranken, cosmetica, farmaceutica of reinigingsmiddelen. Daarnaast maakt de onderneming levensmiddelen en diervoeders uit de resten van bio-ethanol productie. CropEnergies AG heeft fabrieken in Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

SMA Solar Technology AG (+173%)

SMA Solar Technology AG is een Duitse holding actief in de zonne-energie sector. Het bedrijf is actief in vijf divisies: Medium Power Solutions, Power Plant Solutions, Service, Zeversolar en Railway Technology. De Power Plant Solutions richt zich op PV-installaties met een vermogen van 500 kilowatt. De Service-divisie heeft betrekking op de functionele diensten in verband met zonne-energie en de Zeversolar divisie omvat de activiteiten van Jiangsu Zeversolar New Energy Co Ltd en biedt een centrale omvormers voor de Chinese markt.

VERBIO Vereinigte BioEnergie AG (+89%)

Verbio Vereinigte Bioenergie AG is een in Duitsland gevestigde onderneming die via haar dochterondernemingen brandstoffen en afgewerkte producten op basis van biologische grondstoffen in Europa produceert en distribueert. De producten omvatten biodiesel, bio-ethanol, biomethaan en glycerine. Dit laatste product is een alcohol voor gebruik in de cosmetische, voedsel en farmaceutische industrie. Het bedrijf is ook betrokken bij de handel in graan en oliehoudende zaden, en zaden en meststoffen.

Vestas Wind Systems (+35%)

Vestas Wind Systems is een in Denemarken gevestigde onderneming die actief is binnen de windenergiesector. De onderneming opereert binnen vier divisies: Finance, Sales, Manufacturing & Global Sourcing en Technologie & Service Solutions. De Finance business area is gericht op bedrijfsondersteunende diensten. De Sales bedrijfssector is opgedeeld in zes geografische eenheden: Zuid-Amerika, Azië-Pacific en China, Centraal-Europa, de Middellandse Zee, Noord-Europa en Offshore. De business area Manufacturing & Global Sourcing is bezig met de productie van de assemblage, onderdelen, regelapparatuur en generatoren. De Technology & Service Solutions business area is verantwoordelijk voor de technische oplossingen, platform en product management. Het bedrijf is onder andere actief via dochterondernemingen in Denemarken, Duitsland, Italië, China, de Verenigde Staten en Spanje.

Gamesa Corporacion Tecnologica SA (+26%)

Gamesa Corporacion Tecnologica SA is een Spanje-gebaseerde holding gespecialiseerd in de ontwikkeling van windmolenparken en de engineering, het ontwerp, productie en verkoop van windturbines. Het bedrijf richt zich op vijf onderdelen: ontwerpt en ontwikkeling van windturbines; exploitatie en onderhoud; windenergie installaties implementeren; Gamesa Venture Capital, dat investeert in nieuwe bedrijven op het gebied van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie en Gamesa Electric dat die elektromotoren en generatoren produceert. Het bedrijf is operationeel in onder meer de volgende landen: het Verenigd Koninkrijk, Australië, Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Spanje en de Verenigde Staten.

Investeren en beleggen in duurzame energie? Bezoek het beursforum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >