Olieprijs vandaag op hoogste niveau in een half jaar

olieprijs vandaag thumbnail

Na een lange periode van een olieprijs die onder druk stond bereikte de olieprijs vandaag de hoogste prijs in ongeveer een half jaar. Zowel de prijs van US Oil WTI als de Brent Crude kregen een steun in de rug van een rapport van Goldman Sachs waarin werd aangegeven dat er een einde lijkt te zijn van een langdurig overaanbod van olie. De lange periode van overaanbod sloeg in mei om naar een tekort. De olieproductie is wereldwijd al fors teruggeschroefd omdat de rendabiliteit af is genomen en op sommige locaties zelfs verlies werd gemaakt dankzij de lage olieprijs. Daarnaast was de vraag in onder andere China sterk en dit wist zelfs de hoge productie in Irak en Iran te compenseren (zie onderstaande grafiek).

olieprijs vandaag de dag en olieproductie in Irak en Iran

In het eerste kwartaal was er nog een overaanbod van olie en in de VS werden zelfs de hoogste olievoorraden ooit bereikt. De laatste weken daalde de totale olieproductie mede door productieproblemen in Nigeria dankzij sabotage en door bosbranden in Canada. Wanneer deze problemen zijn verholpen verwacht de Amerikaanse zakenbank wel weer snel een overaanbod wat de olieprijs kan drukken. De outlook van de gemiddelde prijs per vat voor de tweede helft van het jaar werd door Goldman Sachs verhoogd van 45 dollar naar 50 dollar. In de onderstaande grafiek is het verloop van de olieprijs te zien van het afgelopen jaar.

olieprijs vandaag crude wti
Evolutie olieprijs (klik voor grotere weergave)

Olieprijs vandaag is een tijdelijke top?

Speculanten gaan er vanuit dat de stijging van de olieprijs wel eens snel kan omslaan, zo zijn het aantal shortposities tot het hoogste niveau in 4,5 jaar gestegen (zie onderstaande grafiek). De rally van 3 maanden voor de olieprijs heeft natuurlijk deze posities vergroot en onderstreept ook nog eens de verwachting van Goldman Sachs dat de stijging wel eens ten einde kan komen.

olieprijs vandaag shortposities nemen toe

De stijging van de olieprijs (Crude Oil) was vanaf februari maar liefst 81% en dit is de op één na grootste driemaandelijkse stijging ooit. In 1990 was de grootste driemaandelijkse stijging ooit, zie onderstaande grafiek.

sterke stijging olieprijs vandaag

Bespreek de olieprijs op het beursforum >>>

 

Kosten besparen en brokers vergelijken? Selecteer uw broker:

Brokers Belgie Populair in BelgiëBrokers Nederland Populair in Nederland
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
DEGIRO beleggingsfondsen
DEGIRO staat bekend om de zeer lage tarieven. Hierbij besparen beleggers tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten. DEGIRO heeft al ruim 250.000 tevreden klanten.
Meer info of klant worden >
Lynx beleggen
LYNX (België) biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in 19 verschillende landen en geeft gratis beleggingstips. Zeer lage tarieven, tot wel 80% goedkoper dan andere Belgische brokers.
Meer info of klant worden >
Broker Binck
Binck (Nederland) is al jarenlang één van de meest populaire brokers van Nederland. Start met zelf beleggen bij Binck en ervaar een website met veel mogelijkheden en een goede service.
Meer info of klant worden >

Bekijk het complete brokeroverzicht >